Home Koronavirus Kes positif Covid-19 meningkat di Sarawak

Kes positif Covid-19 meningkat di Sarawak

0
Kes positif Covid-19 meningkat di Sarawak

KUCHING – Terdapat tujuh kluster komuniti baharu Covid-19 di Sarawak pada Selasa dengan empat daripadanya di Kuching dan masing-masing satu di Kabong, Saratok dan Lundu.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) dalam kenyataan pada Selasa berkata, kluster baharu yang dikesan di daerah Kuching terdiri daripada Kluster Kampung Jaya Bakti dengan 15 kes positif, Kluster Kampung Tanjong Bako (27 kes positif), Kluster Lorong Cahaya Damai (54 kes positif) dan Kluster Braang Payang (23 kes positif).

Bagi Kluster Sesang di Kabong, 42 orang telah dikesan positif Covid-19, Kluster Dabai Baruh di Saratok (32) dan Kluster Senibung di Lundu (tujuh).

Menurut JPBN, dua kluster diisytiharkan tamat iaitu Kluster Kampung Serikin di Bau dan Kluster Long Seripa di Sebauh setelah tiada kes baharu dikesan dalam tempoh 28 hari lalu.

Pada Selasa, kes positif Covid-19 di Sarawak melonjak kepada 836 berbanding 589 kes pada Isnin menjadikan keseluruhan 82,753 kes dan dua kematian baharu menjadikan angka kematian berjumlah 473 orang. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here