Home Koronavirus ‘Ada masa seminggu lagi, masih sempat untuk terima dos penggalak’ – KJ

‘Ada masa seminggu lagi, masih sempat untuk terima dos penggalak’ – KJ

0
‘Ada masa seminggu lagi, masih sempat untuk terima dos penggalak’ – KJ

SEPANG – Berbaki lima hari sahaja lagi sebelum kehilangan status lengkap vaksin, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menaruh harapan tinggi terhadap warga emas dan penerima vaksin Sinovac untuk segera mendapatkan dos penggalak.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, walaupun terdapat segelintir individu merungut dengan keputusan KKM membatalkan status tersebut, namun syarat yang diletakkan itu berdasarkan data bukan hanya di Malaysia tetapi juga di negara lain.

“Ada masa lebih kurang seminggu lagi. Masih sempat untuk mereka menerima vaksin (dos penggalak).

“Semalam (Jumaat) kita sudah maklumkan cara-cara untuk mendapatkan link bagi membuat temu janji di MySejahtera,” katanya selepas Majlis Pelancaran MyCHAMPION Peringkat Kebangsaan, di sini pada Sabtu.

Hadir sama Pengarah Bersama Pasukan Pengurusan Projek Jawatankuasa Petugas Khas Imunisasi Covid-19 (CITF), Datuk Dr Chong Chee Keong.

Sebelum ini, Khairy Jamaluddin memaklumkan penerima vaksin Sinovac dan warga emas berumur 60 tahun ke atas yang menerima semua jenis vaksin diberikan tempoh sehingga 31 Mac 2022 untuk mendapatkan suntikan dos penggalak.

Katanya, jika gagal berbuat demikian, status vaksinasi mereka akan bertukar kepada tidak lengkap.

Pada Jumaat, beliau turut memaklumkan lebih dua juta penerima vaksin Sinovac bakal kehilangan status vaksinasi tersebut dan itu bukan perkara baru tetapi sudah dimaklumkan sejak 16 Disember tahun lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here