Home Rasuah Busters Sesi khas PBB bincang cabaran perangi rasuah bermula esok

Sesi khas PBB bincang cabaran perangi rasuah bermula esok

0
Sesi khas PBB bincang cabaran perangi rasuah bermula esok

SHAH ALAM – Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dijangka mengadakan sesi khas bagi membincangkan cabaran dan langkah mencegah serta memerangi rasuah termasuk memperkukuh kerjasama antarabangsa mulai Rabu hingga 4 Jun.

Presiden Perhimpunan Agung PBB, Volkan Bozkir berkata, program itu adalah acara susulan yang sesuai dengan resolusi dewan umum dan keputusan yang dibuat sebelum ini menerusi Sesi Khas Majlis Umum Menentang Rasuah.

“Sehubungan itu, saya dengan hormatnya memaklumkan bahawa untuk memastikan kelancaran proses dan merealisasikan momentum penerimaan deklarasi serta peserta peringkat tinggi dalam perbahasan umum, saya berhasrat melanjutkan segera perbahasan bagi mengikuti segmen pembukaan,” katanya dalam satu surat pada Jumaat lepas.

Volkan berkata, semasa sesi khas tersebut, sebanyak 38 acara sampingan maya turut diadakan dalam talian bermula pada Selasa hingga Jumaat dianjurkan oleh kerajaan, jabatan dan agensi PBB, organisasi antara kerajaan (IGO), pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Dadah dan Jenayah (UNODC).

“Ia sebagai tambahan kepada acara sokongan peringkat tinggi maya yang dianjurkan oleh pejabat saya mengenai ‘Menangani Rasuah Dalam Konteks Pandemik Covid-19’ pada Khamis dari jam 1.30 petang hingga 2.45 petang,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut memaklumkan senarai pembicara yang akan turut sama menyertai perhimpunan sesi khas berkenaan.

“Saya ingin mengesahkan bahawa Pengarah Eksekutif Transparency International Zambia (TIZ), Maurice Nyambe; Pengasas dan Pengarah Eksekutif Pusat Memerangi Rasuah & Kronisme (C4), Cynthia Gabriel akan ditambah ke dalam senarai pembicara untuk perhimpunan.

“Selanjutnya, saya diberitahu bahawa Penasihat Umum dan Ketua Perundangan dan Pematuhan Siemens, Siemens AG, Dr Andreas Hoffmann tidak dapat mengambil bahagian dalam sesi khas.

“Dalam hal ini, saya mengundang Ketua Pegawai Eksekutif First Bank of Nigeria, Dr Adesola Kazeem Adeduntan untuk membuat pernyataan pada mesyuarat pleno, jika masa diizinkan, sebagai wakil dari sektor swasta, sesuai dengan resolusi Majlis Umum 74/276,” jelasnya.

Pada 17 Disember 2018, Majlis Umum mengangkat resolusi 73/191 yang bertajuk ‘Sesi Khas Perhimpunan Agung Menentang Rasuah’ yang mana majlis itu memutuskan untuk mengadakan pada sesi pertama 2021 sesi khas mengenai cabaran dan langkah-langkah untuk mencegah dan memerangi rasuah dan mengeratkan kerjasama antarabangsa.

Dalam resolusi itu, majlis juga memutuskan bahawa pada sesi khas itu deklarasi politik yang ringkas dan berorientasikan tindakan, yang dipersetujui terlebih dahulu dengan kata sepakat melalui perundingan antara kerajaan di bawah naungan Persidangan Negara-Negara kepada Konvensyen PBB Menentang Rasuah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here