Home Rasuah Busters Pucuk pimpinan perlu bebas rasuah

Pucuk pimpinan perlu bebas rasuah

0
Pucuk pimpinan perlu bebas rasuah

Amalan rasuah perlu dibendung bermula dari pucuk pimpinan atasan supaya menjadi teladan atau ikutan kepada setiap lapisan masyarakat tidak mengira kaum atau agama. (Gambar hiasan) – Foto 123rf (Gambar kecil: Rahime)

SHAH ALAM – Amalan rasuah perlu dibendung bermula dari pucuk pimpinan atasan supaya menjadi teladan atau ikutan kepada setiap lapisan masyarakat tidak mengira kaum atau agama.

Yang Dipertua Pertubuhan Ikram Malaysia (Ikram) Kangar, Rahime Che Yen berkata, saranan itu antara tindakan penting yang wajar dilakukan bagi memastikan usaha memerangi rasuah dapat berjalan seiring dengan perkembangan melahirkan negara maju.

“Individu berada di atas sememangnya perlu menunjukkan contoh yang baik agar individu yang berada di bawahnya dapat mempraktikkan norma dan perkara positif dalam menuju ke arah negara yang lebih maju.

“Sejak bertukar kerajaan, saya melihat Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim begitu komited dalam membersihkan kegiatan rasuah. Oleh itu, sebagai rakyat, kita perlulah memberi sokongan yang sepenuhnya,” katanya kepada Sinar Harian pada Isnin.

Menurut Rahime, rakyat perlu bersatu padu memupuk kesedaran berhubung bahaya rasuah dalam kalangan masyarakat bagi memastikan negara kekal bersih daripada gejala tersebut.

“Sekiranya semua masyarakat memahami mengenai bahaya rasuah, saya yakin Malaysia boleh mencapai negara yang bebas dan bersih dari gejala sedemikian.

“Secara tidak langsung, ia akan mewujudkan satu imej yang baik terutamanya kepada negara luar yang kini sedang melihat perkembangan kita seiring dengan pertukaran pucuk kepimpinan yang baharu ini,” ulasnya.

Beliau berkata, media menjadi satu medium yang memainkan peranan besar dalam usaha membanteras rasuah.

“Maklumat dalam bentuk rencana, artikel di media cetak, televisyen dan sebagainya dapat membantu dari segi pendidikan, amaran dan pembongkaran kes rasuah.

“Media menjadi perantara bagi pihak berkuasa dan masyarakat untuk menyampaikan maklumat yang sahih dan berguna terutamanya berkaitan isu rasuah,” tegas beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here