Home Rasuah Busters Dewan Rakyat lulus penubuhan KRPPM Integriti, Governans dan Anti Rasuah

Dewan Rakyat lulus penubuhan KRPPM Integriti, Governans dan Anti Rasuah

0
Dewan Rakyat lulus penubuhan KRPPM Integriti, Governans dan Anti Rasuah

KRPPM dipengerusikan oleh Syed Ibrahim dan dianggotai Mas Ermieyati, Young Syefura, Dr Muhammed Taufiq, Mohd Syahir, Poay Tiong, Azli, Roy Angau, Rodiyah, Isnaraissah Munirah, Khairil Nizam, Wan Ahmad Fayhsal dan Awang.

PADA 3 April 2023 Dewan Rakyat telah meluluskan penubuhan Kumpulan Rentas Parti Parlimen Malaysia (KRPPM) Integriti, Governans & Anti Rasuah.

Keanggotaan KRPPM yang terdiri daripada lapan anggota ahli Parlimen dalam kalangan kerajaan dan pembangkang ini dipengerusikan oleh Syed Ibrahim Syed Noh.

Selain itu, KRPPM ini juga dianggotai Mas Ermieyati Samsudin, Young Syefura Othman, Dr Muhammed Taufiq Johari, Mohd Syahir Che Sulaiman, Khoo Poay Tiong, Azli Yusof, Roy Angau Gingkoi, Rodiyah Sapiee, Isnaraissah Munirah Majilis@Fakharudy, Khairil Nizam Khirudin, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal dan Senator Profesor Datuk Seri Dr Awang Sariyan.

Fokus penubuhan KRPPM ini adalah untuk memastikan perubahan sistemik dan legislatif bagi mempertingkatkan integriti, tadbir urus dan pencegahan rasuah di Malaysia, melalui gabungan kolektif ahli-ahli Parlimen, Senator, masyarakat sivil dan pakar-pakar dalam bidang berkaitan.

KRPPM ini mensasarkan tumpuan perlaksanaan reformasi institusi merangkumi:-

Kebebasan institusi kehakiman;

Pindaan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM);

Pemisahan peranan Peguam Negara daripada peranan Pendakwa Raya;

Pindaan Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010;

Penggubalan Akta Perolehan Kerajaan;

Penggubalan Akta Pendanaan Politik;

Reformasi Parlimen;

Implemetasi penuh Pelan Anti Rasuah Nasional (NACP).

KRPPM ini turut dianggotai kumpulan masyarakat sivil #RasuahBusters-Yayasan Sinar Untuk Malaysia (Sekretariat), Transparency International Malaysia, Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS), Centre to Combat Corruption and Cronyism (C4), PATRIOT, UNDI 18, Bar Council Malaysia dan kumpulan pakar dan profesional,Tan Sri Dr Syed Hamid Albar, Tan Sri Mohamed Nazir Tun Razak, Datuk Hussamuddin Yaacub, Datuk Dr Anis Yusal, Shah Hakim Zain, Anas Zubedy, Maha Balakrishnan, Christopher Leong, Dr Terence Gomez dan Badlishah Sham Baharin.

KRPPM menyatakan komitmen menyeluruh setiap anggota demi memastikan ketelusan, akauntabiliti dan menyekat penyalahgunaan kuasa melalui penggubalan dan pemerkasaan dasar serta penambahbaikan polisi bersama program kesedaran dan advokasi kemasyarakatan yang berterusan.

Bersesuaian aspirasi kerajaan yang mengangkat agenda integriti dan anti rasuah, gabungan kolektif suara rakyat, ahli Parlimen dan Senator; KRPPM berharap untuk mendapat sokongan YAB Perdana Menteri dan pentadbirannya, Speaker, Peguam Negara, ahli Parlimen serta seluruh jentera parti politik bagi menjayakan usaha dan objektifnya untuk negara yang lebih progresif dan amanah dalam menjalankan tanggungjawabnya demi kepentingan rakyat Malaysia.Kenyataan ini dikeluarkan oleh

AHLI KRPPM INTEGRITI, GOVERNANS & ANTI RASUAH

Syed Ibrahim Syed Noh

Mas Ermieyati Samsudin

Young Syefura Othman

Dr Muhammed Taufiq Johari

Mohd Syahir Che Sulaiman

Khoo Poay Tiong

Azli Yusof

Roy Angau Gingkoi

Rodiyah Sapiee

Isnaraissah Munirah Majilis@Fakharudy

Khairil Nizam Khirudin

Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal

Senator Profesor Datuk Seri Dr Awang Sariyan

#RasuahBusters (Yayasan Sinar Untuk Malaysia) – Sekretariat

Transparency International Malaysia

Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS)

Centre to Combat Corruption and Cronyism (C4)

PATRIOT

UNDI 18

Bar Council Malaysia

Tan Sri Dr Syed Hamid Albar

Tan Sri Mohamed Nazir Tun Razak

Datuk Hussamuddin Yaacub

Datuk Dr Anis Yusal Yusoff

Shah Hakim Zain

Anas Zubedy

Maha Balakrishnan

Christopher Leong

Dr Edmund Terence Gomez

Badlishah Sham Baharin