Home Koronavirus KKM lulus tambahan indikasi Evusheld, cegah jangkitan Covid-19

KKM lulus tambahan indikasi Evusheld, cegah jangkitan Covid-19

0
KKM lulus tambahan indikasi Evusheld, cegah jangkitan Covid-19

Evusheld digunakan untuk merawat pesakit Covid-19 yang mempunyai risiko tinggi untuk mendapat jangkitan lebih teruk. – Foto KKM

PUTRAJAYA – Kementerian Kesihatan (KKM) bersetuju memberikan kelulusan tambahan indikasi kepada produk Evusheld 100 miligram per milimiter (mg/ml) Solution For Injection (Tixagevimab 100 mg/ml dan Cilgavimab 100 mg/ml) keluaran Astrazeneca AB, Sweden.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu kenyataan pada Jumaat berkata, keputusan kelulusan produk berkenaan dibuat pada Mesyuarat Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) kali ke-383 yang bersidang pada Khamis.

Sebelum ini, Mesyuarat PBKD ke-372 bersetuju memberikan kelulusan pendaftaran bersyarat bagi produk sama dan status pendaftaran bersyarat itu masih kekal dan kelulusan baharu terkini adalah khusus untuk tambahan indikasi bagi rawatan Covid-19.

Evusheld digunakan untuk merawat pesakit Covid-19 dewasa dan remaja (berusia 12 tahun ke atas dengan berat badan sekurang-kurangnya 40 kilogram), yang tidak memerlukan bantuan oksigen dan mempunyai risiko tinggi untuk mendapat jangkitan Covid-19 yang lebih teruk.

Ia juga digunakan ke atas individu yang berkemungkinan tidak memperoleh tindak balas imun mencukupi terhadap vaksinasi Covid-19 atau individu yang tidak disyorkan vaksinasi Covid-19.

“Penggunaan produk Evusheld ini adalah berdasarkan garis panduan klinikal yang dikeluarkan oleh KKM,” kata Dr Noor Hisham. – Bernama