Home Koronavirus Vaksinasi harian di Malaysia kini melepasi kadar purata dunia: TPM

Vaksinasi harian di Malaysia kini melepasi kadar purata dunia: TPM

0
Vaksinasi harian di Malaysia kini melepasi kadar purata dunia: TPM

KUALA LUMPUR – Kemajuan kadar vaksinasi harian di Malaysia yang kini melepasi kadar purata per kapita vaksinasi dunia, memberi gambaran Malaysia berada di landasan yang tepat dalam usaha mencapai imuniti kelompok, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, perkembangan itu membolehkan negara mencapai imuniti kelompok dalam masa terdekat dan seterusnya dapat kembali kepada kehidupan normal seperti sedia kala.

“Vaksinasi harian (Malaysia) juga kebelakangan ini mencatat sejumlah 250,000 dos suntikan sehari secara konsisten, dan disasarkan 300,000 dos suntikan sehari, mulai bulan ini,” katanya dalam kenyataan mengenai perkembangan Pelan Pemulihan Negara (PPN) dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), pada Ahad.

Pada Sabtu, 324,745 dos suntikan vaksin Covid-19 diberikan, menjadikan jumlah keseluruhan pemberian vaksin di seluruh negara kini 11,075,493 dos.

Beliau turut mengingatkan masyarakat agar terus meningkatkan kawalan kendiri atau ‘self lockdown’ dengan duduk di rumah dan hanya keluar jika terdapat keperluan, serta patuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi mengurangkan kadar kebolehjangkitan dalam komuniti.

Ismail Sabri berkata, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melalui Jawatankuasa Teknikal Covid-19 pada sidang akhbar baru-baru ini telah mengeluarkan analisis dapatan data terkini perkembangan kes Covid-19 di seluruh dunia.

“Di Afrika, kadar peningkatan kes jangkitan Covid-19 telah meningkat kepada 16.7 peratus, manakala di kawasan timur Mediterranean pula mencatatkan 16.4 peratus.

“Analisis negara-negara di Eropah juga telah merekodkan sebanyak 33 peratus kadar peningkatan jangkitan dan 8.6 peratus di bahagian Asia Tenggara,” katanya.

Peningkatan kadar jangkitan itu disebabkan beberapa faktor utama, antaranya penemuan varian-varian baharu yang mempunyai impak lebih serius ke atas individu serta menular dengan lebih cepat berbanding jangkitan biasa. – Bernama

TAG: ismail sabri yaakob, COVID-19, vaksinasi, WHO, imuniti kelompok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here