Home Koronavirus Sabah rekod kluster baharu tempat kerja di Keningau

Sabah rekod kluster baharu tempat kerja di Keningau

0
Sabah rekod kluster baharu tempat kerja di Keningau

KOTA KINABALU – Sabah merekodkan satu kluster baharu Covid-19 pada Ahad iaitu Kluster Kayu Patikang, yang merupakan penularan jangkitan di tempat kerja di sebuah kilang pemprosesan kayu balak di Keningau.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah, Datuk Masidi Manjun berkata, kes indeks bagi kluster itu ialah seorang kanak-kanak perempuan bukan warganegara berumur empat tahun yang dikesan melalui saringan bergejala di Hospital Keningau.

“Saringan kontak di lapangan mendapati 16 lagi kes dengan keputusan positif RTK-Antigen semalam (10 Julai). Pada tarikh yang sama, dua lagi kes positif RTK-Antigen dilaporkan oleh Pusat Kuarantin Sementara, IPG (Institut Pendidikan Guru) Keningau melalui saringan seumpamanya.

“Setakat hari ini (Ahad), daripada 88 kontak yang disaring, terdapat 19 kes positif termasuk 18 kes baharu,” katanya dalam satu kenyataan, malam Ahad.

Masidi yang juga jurucakap kerajaan Sabah berkaitan Covid-19 berkata, secara keseluruhan negeri itu mencatatkan 271 kes baharu hari ini menjadikan jumlah kumulatif sebanyak 72,313 kes, manakala seramai 245 orang sembuh dan dibenarkan pulang, menjadikan jumlah kumulatif pesakit sembuh sebanyak 69,351 orang setakat ini.

Beliau berkata, seramai 1,911 pesakit sedang menerima rawatan iaitu 393 orang di hospital, Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) (1,501 orang) serta pusat tahanan sementara dan penjara (17).

Mengulas perkembangan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan di Sabah, Masidi berkata, sehingga pada Ahad seramai 705,178 rakyat negeri itu telah menerima suntikan vaksin menerusi program berkenaan.

Daripada jumlah itu, Masidi berkata, 409,445 individu adalah penerima suntikan dos pertama manakala selebihnya iaitu 295,733 orang, telah melengkapkan kedua-dua dos suntikan.

Jumlah rakyat Sabah mendaftar sebagai penerima vaksin turut meningkat kepada 939,380 orang atau 34.1 peratus dengan 5,830 daripadanya adalah pendaftaran baharu yang direkodkan hari ini (Ahad), katanya. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here