Home Koronavirus Vaksin Pfizer, AstraZeneca bebas ramuan haram

Vaksin Pfizer, AstraZeneca bebas ramuan haram

0
Vaksin Pfizer, AstraZeneca bebas ramuan haram

PUTRAJAYA – Kerajaan mengulangi jaminan bahawa status kesemua vaksin yang diberikan kepada rakyat di negara ini adalah halal.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, seperti Sinovac semakan terhadap vaksin Pfizer dan AstraZeneca mendapati kedua-duanya bebas daripada sebarang kandungan yang haram.

“Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebelum ini mendedahkan vaksin Sinovac telah mendapat sijil daripada Majlis Ulama Indonesia (MUI) bahawa ia adalah halal. Bagaimanapun, ini tidak bermaksud vaksin-vaksin lain mengandungi ramuan yang haram.

“Malah, kita telah buat semakan bahawa ramuan vaksin Pfizer dan AstraZeneca tidak mengandungi apa-apa ramuan yang berasal daripada babi dan sebagainya,” katanya pada sidang akhbar perkembangan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) bersama Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta wartawan mengulas persoalan apabila timbul persepsi sama ada vaksin Pfizer dan AstraZeneca berstatus tidak halal.

Ia susulan pendedahan Ismail bahawa vaksin Sinovac yang dikeluarkan oleh Pharmaniaga Berhad (Pharmaniaga) merupakan satu-satunya vaksin yang telah disahkan halal di dunia.

Menurut Ismail, rakyat boleh berbangga apabila Pharmaniaga dinobatkan sebagai satu-satu syarikat farmaseutikal yang menghasilkan vaksin yang diiktiraf halal di dunia.

Pharmaniaga merupakan syarikat farmaseutikal di negara ini yang mempunyai lesen mengimport vaksin Covid-19 Sinovac dari China dan melakukan pengilangan semula.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here