Home Koronavirus Tular lori bawa 135 pekerja asing positif Covid-19

Tular lori bawa 135 pekerja asing positif Covid-19

0
Tular lori bawa 135 pekerja asing positif Covid-19

SUNGAI PETANI – Sebuah lori yang membawa kira-kira 40 warga asing memakai gelang merah jambu di sini tular di media sosial pada Ahad.

Rakaman melalui gambar dan video yang dimuat naik beberapa pengguna laman sosial itu menunjukkan kesemua penumpang berdiri dalam lori terbabit memakai gelang kuarantin Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Difahamkan, kesemua mereka adalah pekerja di sebuah kilang yang disahkan positif Covid-19 dibawa menaiki lori ke Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Kuala Muda.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Adzli Abu Shah berkata, berikutan video berdurasi 19 saat yang tular kira-kira jam 5 petang, pihaknya bertindak mengesan lori bersama individu terbabit serta-merta.

Menurut beliau, hasil tindakan pantas polis berjaya mengesan dan menahan mereka berdekatan kawasan Sungai Lalang semasa dalam perjalanan pulang dari PKD Kuala Muda di Sungai Petani menuju ke asrama kilang terbabit di Sungai Lalang.

“Hasilnya, seramai 48 orang kes positif berada dalam lori tersebut dalam keadaan tangan memakai gelang kuarantin,” katanya.

Adzli berkata, sebelum ini, KKM telah mengesan kes positif Covid-19 menerusi Kluster Dah Bukit Makmur membabitkan sebuah kilang di Sungai Lalang di mana lokasi mereka bekerja.

“Lanjutan daripada itu, pihak PKD Kuala Muda telah mengarahkan seramai 135 pekerja kilang untuk hadir bagi tujuan siasatan dan mengenakan gelang kuarantin.

“Seterusnya, pihak majikan telah mengatur sebuah lori khusus untuk membawa kesemua 135 kes positif dengan menggunakan tiga kali perjalanan dari asrama ke PKD.

“Semasa lori tersebut dalam perjalanan ke PKD Kuala Muda, video dan gambar tersebut telah dirakam orang ramai serta dimuat naik ke media sosial,” katanya.

Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 23(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Menggunakan Lesen Kenderaan Motor (LKM) bagi tujuan lain), Seksyen 22 (b) Akta 342 (Kesalahan am tidak mematuhi apa-apa perintah yang dikeluarkan pegawai yang diberi kuasa) dan Seksyen 270 Kanun Keseksaan (Perbuatan cuai yang mungkin merebakkan jangkitan apa-apa penyakit yang berbahaya kepada nyawa).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here