Home Koronavirus Sistem tempahan janji temu PICKids dibuka 7 Mac

Sistem tempahan janji temu PICKids dibuka 7 Mac

0
Sistem tempahan janji temu PICKids dibuka 7 Mac

KUALA LUMPUR – Sistem tempahan janji temu untuk menyertai Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Kanak-kanak (PICKids) menerusi aplikasi MySejahtera dibuka di seluruh negara pada 7 Mac ini, bagi membolehkan ibu bapa atau penjaga mendaftar janji temu vaksinasi anak-anak mereka.

ProtectHealth, dalam kenyataan pada Jumaat memaklumkan, sistem yang sebelum ini dilaksanakan di Lembah Klang sejak PICKids dilancarkan pada 3 Februari lepas, diperluas ke seluruh negara sebagai usaha berterusan kerajaan dalam memastikan kesejahteraan, kesihatan dan perlindungan kanak-kanak terhadap varian Omicron.

“Selepas mendaftarkan anak sebagai tanggungan, ibu bapa atau penjaga boleh memilih pusat pemberian vaksin (PPV) untuk menempah janji temu vaksinasi menerusi aplikasi MySejahtera dan memilih tarikh dan masa dikehendaki.

“Adalah disyorkan untuk mengemas kini aplikasi kepada versi terkini sebelum menempah janji temu melalui Sistem Pengurusan Tempahan…Bagi kanak-kanak lima hingga 11 tahun, anda (ibu bapa atau penjaga) harus memilih Pfizer (kanak-kanak) sebagai jenis vaksin,” menurut kenyataan itu.

Ketua Pegawai Eksekutif ProtectHealth, Datuk Dr Anas Alam Faizli menasihati ibu bapa agar mendapatkan suntikan vaksin Covid-19 untuk kanak-kanak bagi melindungi anak-anak mereka daripada komplikasi serius, terutamanya Sindrom Keradangan Pelbagai Sistem dalam Kanak-Kanak (MIS-C).

Menurut beliau, dilaporkan pada Februari, tujuh kanak-kanak berusia 18 tahun ke bawah meninggal dunia akibat MIS-C disebabkan jangkitan Covid-19 di Malaysia, dan kes berkenaan dilihat semakin meningkat.

“Kajian menunjukkan bahawa vaksin Pfizer kanak-kanak berkesan dan mampu meningkatkan imuniti terhadap COVID-19, serta mengurangkan risiko penyakit serius daripada virus itu,” katanya dalam kenyataan.

Menurut Dr Anas Alam, sebanyak 821 PPV fasiliti kesihatan swasta (klinik swasta, hospital pakar swasta, hospital swasta dan pusat jagaan ambulatori) dan 91 PPV Offsite di bawah ProtectHealth menyediakan vaksinasi di bawah program PICKids.

Beliau berkata, ibu bapa atau penjaga boleh mencari PPV pilihan mereka untuk PICKids di bawah ProtectHealth sebagai senarai rujukan menerusi laman web www.protecthealth.com.my.

Berdasarkan data dikongsikan ProtectHealth, sehingga 28 Feb, sejumlah 879,264 dos vaksin di bawah PICKids telah diberikan sejak dilancarkan 3 Feb lepas, dan 568,731 atau 64.6 peratus menerusi Pengamal Perubatan Swasta (PMP) dan badan bukan kerajaan (NGO) di bawah ProtectHealth. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here