Home Koronavirus Sinovac pertahan vaksinnya berkesan terhadap varian Delta

Sinovac pertahan vaksinnya berkesan terhadap varian Delta

0
Sinovac pertahan vaksinnya berkesan terhadap varian Delta

KUALA LUMPUR – Sinovac Biotech Ltd, syarikat yang membangunkan vaksin Covid-19 CoronaVac mempertahankan keberkesanan vaksin dua dosnya, termasuk terhadap varian Delta.

Jurucakap syarikat itu, Liu Peicheng berkata, meskipun belum ada lagi data tersedia mengenai kesan perlindungannya, kajian membuktikan keberkesanan vaksin itu di beberapa negara seperti Brazil, Indonesia, Chile dan Turki yang telah menggunakan vaksin tersebut secara meluas.

“Keberkesanannya melebihi 90 peratus terhadap jangkitan parah dan kemasukan ke hospital. Kami juga melihat bahawa kadar jangkitan selepas vaksinasi sangat rendah di negara-negara ini dan gejala yang ringan dalam kebanyakan keadaan.

“Walaupun ada penurunan dalam kesan peneutralannya, vaksin Sinovac ketika ini (CoronaVac) tetap efektif terhadap varian Delta,” katanya yang berpangkalan di ibu pejabat syarikat itu di Beijing, dalam jawapan bertulisnya.

ARTIKEL BERKAITAN: Keberkesanan vaksin Sinovac, Pfizer sama

CoronaVac Sinovac, adalah vaksin tidak aktif dan antara vaksin Covid-19 paling banyak digunakan di dunia. Namun, akhir-akhir ini terdapat kebimbangan mengenai keberkesanannya terutama terhadap varian yang lebih mudah berjangkit seperti Delta.

Pada 16 Julai, kerajaan Malaysia menyatakan akan menghentikan penggunaan vaksin Sinovac di bawah Program Imunisasi Kebangsaan Covid-19 (PICK). Bagaimanapun, 14 juta dos vaksin masih tersedia untuk negeri dan syarikat swasta yang berminat, bermula bulan ini hingga September.

Sementara itu, mengenai keperluan suntikan penggalak, Liu berkata, walaupun penyelidikan Sinovac telah menunjukkan peningkatan kadar antibodi yang ketara seleps dos ketiga, syarikat itu masih mengkaji keperluannya dan prosedur lain yang berkaitan.

“Sinovac sedang giat menjalankan penyelidikan klinikal ke atas vaksin khusus varian baharu sebagai suntikan ketiga untuk meningkatkan imuniti.

:Vaksin baharu itu akan memberikan perlindungan yang lebih tinggi khususnya terhadap varian Gamma dan varian Delta yang mudah berjangkit.

“Selepas penyelidikan selesai, kami akan mempertimbangkan keperluan untuk mengemukakan cadangan dos ketiga kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berdasarkan penemuan tersebut,” katanya.

Pengeluar ubat Pfizer dan rakannya BioNTech baru-baru ini mengumumkan telah memohon kelulusan pengawal selia Amerika Syarikat dan Eropah untuk menawarkan suntikan penggalak, mendakwa bahawa terdapat bukti menunjukkan individu lengkap divaksin juga berisiko besar terkena jangkitan kerana keberkesanan vaksin menurun selepas enam bulan.

Di rantau Asia Tenggara, Sinovac, pemaju dan pengeluar vaksin terkemuka di China, setakat ini telah mengeksport lebih 150 juta dos vaksin ke negara termasuk Indonesia, Malaysia, Filipina, Thailand, Kemboja dan Singapura.

Sementara di Malaysia, syarikat China berkenaan telah bekerjasama dengan Pharmaniaga Bhd untuk membekalkan 14 juta dos vaksin Covid-19 secara pukal untuk anak syarikatnya, Pharmaniaga LifeScience Sdn Bhd (PLS), untuk dikilangkan di sini.

Kumpulan vaksin pertama, yang dihantar pada 27 Februari lalu berjaya dilancarkan pada 18 Mac di bawah PICK dengan Pharmaniaga berjaya menghantar semua 12 juta dos vaksin kepada kerajaan bulan ini, lebih awal berbanding jadual.

Setakat ini, Liu berkata, Sinovac telah menghantar sejumlah 16 juta dos vaksin ‘ready-to-fill’ dan vaksin siap kepada Malaysia pada separuh pertama 2021 dan syarikat akan membekalkan tiga juta lagi dos vaksin siap serta 4.44 juta dos ‘ready-to-fill’ pada bulan ini.

“Kerjasama antara Sinovac dan Pharmaniaga berjalan lancar. Dengan sokongan Sinovac, Pharmaniaga telah meningkatkan kemampuannya dan vaksin yang dihasilkan telah diluluskan untuk digunakan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

“Pada separuh kedua 2021, Sinovac akan terus memastikan kerjasama yang erat dengan Malaysia dan membantu memenuhi keperluan program vaksinasi Malaysia.

“Berdasarkan kemampuan pengeluaran tahunan sehingga dua bilion dos, syarikat itu yakin dapat menyokong program vaksinasi di lebih banyak negara,” tambahnya. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here