Home Koronavirus Malaysia kini antara negara dengan kadar vaksinasi terpantas dunia

Malaysia kini antara negara dengan kadar vaksinasi terpantas dunia

0
Malaysia kini antara negara dengan kadar vaksinasi terpantas dunia

KUALA LUMPUR – Malaysia kini menjadi antara negara dengan kadar vaksinasi terpantas di dunia, menyaksikan lebih 400,000 dos diberikan sehari dengan hanya diatasi Kanada minggu lepas, malah sekali ganda berbanding Australia.

Perbandingan itu dibuat antara negara-negara dengan saiz yang sama atau lebih besar.

Berdasarkan analisis yang diterbitkan dalam The Sydney Morning Herald, portal dalam talian itu mengatakan meskipun berdepan peningkatan kematian dan harapan yang agak suram di negara yang mempunyai 32 juta penduduk ini, sinar harapan masih ada buat Malaysia apabila kadar vaksinasinya meningkat.

Menurut portal itu, selepas enam minggu pelaksanaan kawalan pergerakan di seluruh negara, Malaysia berdepan keadaan hospital yang sesak dan petugas kesihatan keletihan, ekonomi tergugat dan kadar jangkitan terus meningkat.

Memetik Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covod-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin dalam wawancara eksklusif dengan The Sydney Morning Herald dan The Age, kerajaan berjaya mempercepat inokulasi setelah merundingkan semula dua bulan lepas, 70 peratus bekalan dan penghantaran vaksin yang dibelinya daripadanya Pfizer.

Beliau berkata, sejumlah besar portfolio vaksin Malaysia ialah Pfizer, namun kemudian diperluaskan kerana berpendapat lebih baik tidak tertumpu pada satu atau dua jenis sahaja.

“Saya rasa kami kini di peringkat di mana kami benar-benar perlu divaksinasi untuk keluar dari situasi sekarang,” kata Khairy yang diterbitkan dalam The Sydney Morning Herald hari ini.

Selain Pfizer, Malaysia juga memperoleh vaksin Sinovac, AstraZeneca dan vaksin satu dos CanSino serta yang lain melalui kemudahan vaksin Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, COVAX.

Setelah bermula agak perlahan, satu perempat penduduk kini telah menerima sekurang-kurangnya satu dos dan sasaran Malaysia untuk mencapai 40 peratus orang dewasa diberi vaksin sepenuhnya pada akhir Ogos dan 60 peratus pada akhir September akan dapat dicapai jika pembekal memenuhi komitmen mereka.

Khairy memberitahu portal dalam talian itu bahawa di bawah perjanjian rundingan semula Malaysia dengan Pfizer, syarikat farmasi Amerika Syarikat itu akan menghantar 25 juta dos antara bulan ini dan September.

Beliau berkata, skala wabak telah membantu mengimbangi satu lagi halangan, keraguan vaksin, kerana jumlah kematian akibat pandemik di negara ini meningkat kepada 6,503 pada Rabu manakala jangkitan baru mencapai 11,618 kes sehari.

“Dan saya rasa sekiranya anda melihat negara-negara yang berjaya melaksanakannya dengan baik sekarang, anda boleh mengatakan bahawa mereka telah melalui situasi yang jauh lebih buruk sebelumnya dan mereka telah diselamatkan oleh penerimaan awal vaksin.

“Tentu saja, kami boleh melakukan perkara-perkara tertentu dengan lebih baik dan juga setelah beberapa ketika, sangat sukar untuk membuat masyarakat mematuhi (sekatan) kerana mereka keletihan… dan saya tidak menyalahkan rakyat kerana untuk mematuhi segala sekatan dan larangan terhadap pergerakan sememangnya suatu yang sukar. Akhirnya, akan tiba masa mereka leka,” katanya.

Khairy mengakui bahawa tindakan menteri yang melanggar peraturan telah menjejaskan keberkesanan sekatan pergerakan dengan mengatakan “kepemimpinan melalui teladan sangat penting”.

“Saya rasa dalam hal ini, kami telah membuat beberapa kesilapan,” katanya. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here