Home Koronavirus KKM perjelas beza kematian dilaporkan, kematian sebenar akibat Covid-19

KKM perjelas beza kematian dilaporkan, kematian sebenar akibat Covid-19

0
KKM perjelas beza kematian dilaporkan, kematian sebenar akibat Covid-19

SHAH ALAM- Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memperjelaskan mengapa terdapat perbezaan antara kematian dilaporkan dan kematian sebenar dalam data laporan Covid-19 di negara ini.

Ketua Data, Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Negara (CPRC) KKM, Dr Mahesh Appannan berkata, kematian dilaporkan adalah merujuk kepada hari kes terbabit diumumkan kepada orang ramai.

Menurutnya, kematian sebenar pula merujuk kepada tarikh sebenar kematian itu berlaku.

“Di Malaysia, KKM melaporkan kematian disebabkan oleh Covid-19, bukannya kematian dengan Covid-19.

“Kematian disebabkan Covid-19 bermaksud penyelidikan klinikal mendapati bahawa penyebab kematian (CoD) seseorang itu adalah Covid-19.

“Kematian dengan Covid-19 pula, pesakit adalah positif Covid-19 pada waktu kematian (atau tempoh yang singkat sebelum itu),” ciapnya di Twitternya pada Ahad.

Mengulas lanjut, beliau berkata, KKM memberi tumpuan kepada kematian disebabkan Covid-19 kerana ia penting untuk mendapatkan angka yang tepat bagi analisis keberkesanan vaksin, kadar kematian kes dan lain-lain.

Namun begitu, jelasnya, perkara itu mengambil masa kerana memerlukan pemeriksaan autopsi dan klinikal.

“Pada bulan Julai dan Ogos lepas, barisan hadapan kami benar-benar tenat terutama di Lembah Klang. Ini menyebabkan beberapa kelewatan dalam penyiasatan, dan seterusnya melaporkan.

“Ini bermaksud bahawa beberapa kematian yang berlaku beberapa minggu yang lalu hanya menyimpulkan penyiasatan, audit, dan pelaporan sekarang,” ujarnya.

Dr Mahesh berkata, bagi data yang tertangguh akan dilaporkan di https://github.com/MoH-Malaysia/covid19-public/blob/main/epidemic/deaths_malaysia.csv

Jelasnya, jumlah kematian yang dilaporkan di laman web itu adalah mengikut tarikh yang sebenar secara keseluruhan dan khusus untuk ‘Brought In Dead’ (BID).

“Oleh itu, KKM membuat keputusan untuk bersikap telus mengenai kedua-dua nombor ini. Kami sangat jelas berapa banyak yang dilaporkan.

“Kami juga mengkategorikan kes yang dilaporkan sesuai dengan tarikh kematian yang sebenarnya, sehingga rakyat dan pembuat polisi dapat memperoleh gambaran yang tepat,” katanya.

Laman web COVIDNOW:

Perbezaan antara kematian yang dilaporkan dengan kes kematian sebenar.

Kematian yang dilaporkan: kes-kes yang diumumkan pada sesuatu hari. Ini data yang dilaporkan oleh KKM setakat ini.

Kes kematian sebenar: berdasarkan tarikh sebenar kematian tersebut. pic.twitter.com/cHyapJTzwl

— KKMalaysia (@KKMPutrajaya) September 12, 2021

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here