Home Koronavirus Johor disaran buat saringan Covid-19 secara besar-besaran

Johor disaran buat saringan Covid-19 secara besar-besaran

0
Johor disaran buat saringan Covid-19 secara besar-besaran

JOHOR BAHRU – Kerajaan negeri Johor wajar melaksanakan ujian saringan Covid-19 besar-besaran secara percuma terutama di kawasan melibatkan kluster aktif.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Johor Jaya, Liow Cai Tung berkata, inisiatif itu boleh dilaksanakan menerusi kerjasama penyedia penjagaan kesihatan KPJ Healthcare yang dimiliki Johor Corporation Bhd (JCorp) iaitu anak syarikat negeri.

“Jika KPJ dapat membantu kerajaan negeri dalam mengadakan saringan Covid-19 dalam skala besar, ini akan dapat menyekat rantaian jangkitan dengan lebih efektif.

“Saringan besar-besaran akan mengesan lebih banyak kes, namun orang ramai tidak perlu panik kerana dengan cara ini baru kerajaan dapat memastikan wabak Covid-19 di Johor terkawal,” katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Cai Tung yang juga Setiausaha Publisiti DAP Johor berkata, KPJ mempunyai tujuh buah hospital di negeri ini menawarkan perkhidmatan kesihatan yang sangat baik.

“Ujian saringan Covid-19 secara percuma boleh dijalankan dengan pembiayaan kerajaan negeri melalui fasiliti dan tenaga kerja KPJ,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here