Home Koronavirus Hampir 15 juta kematian global dikaitkan dengan Covid-19: WHO

Hampir 15 juta kematian global dikaitkan dengan Covid-19: WHO

0
Hampir 15 juta kematian global dikaitkan dengan Covid-19: WHO

GENEVA – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Khamis memaklumkan hampir 15 juta kematian di seluruh dunia dikaitkan secara langsung atau tidak langsung dengan pandemik Covid-19 menjelang akhir 2021.

Menurut anggaran WHO, jumlah korban keseluruhan akibat Covid-19 adalah kira-kira 14.9 juta antara 1 Jan 2020 hingga 31 Disember 2021.

Angka ini berdasarkan perbezaan antara jumlah dan anggaran kematian jika tanpa wabak berdasarkan data dari tahun-tahun sebelumnya.

Selain kematian akibat jangkitan Covid-19 secara langsung, ‘kematian tidak langsung’ adalah keadaan kesihatan lain yang menyebabkan orang ramai tidak dapat mengakses sistem kesihatan dan rawatan, kerana wabak itu, lapor Xinhua.

Menurut WHO, 84 peratus kematian tertumpu di kawasan Asia Tenggara, Eropah dan Amerika, dan kira-kira 68 peratus di 10 negara di seluruh dunia.

Negara berpendapatan sederhana menyumbang 81 peratus daripada 14.9 juta kematian, manakala negara berpendapatan tinggi dan berpendapatan rendah masing-masing menyumbang 15 dan empat peratus.

Angka kematian global lebih tinggi dalam kalangan lelaki (57 peratus) berbanding wanita (43 peratus) dan lebih tinggi terhadap golongan warga emas.

“Data ini bukan sahaja menunjukkan kesan pandemik tetapi keperluan agar semua negara melabur dalam sistem kesihatan yang lebih berdaya tahan bagi mengekalkan perkhidmatan kesihatan kritikal semasa krisis, termasuk sistem maklumat kesihatan lebih kukuh,” Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata dalam satu kenyataan.- Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here