Home Koronavirus Covid-19: Perlis tidak pandang ringan walaupun kes rendah

Covid-19: Perlis tidak pandang ringan walaupun kes rendah

0
Covid-19: Perlis tidak pandang ringan walaupun kes rendah

KANGAR – Perlis tidak memandang ringan penularan Covid-19 meskipun kes positif harian negeri itu adalah rendah, kata Pakar Perunding Penyakit Berjangkit Hospital Tuanku Fauziah (HTF) Kangar, Dr Suhaila Ab Wahab.

Beliau berkata, Perlis masih berada dalam tahap berkawal bagi memastikan jangkitan virus berkenaan tidak merebak dan pihaknya dan petugas lain sentiasa bersedia dan berjuang untuk mengawal Covid-19 sekiranya penularan berlaku di negeri ini.

“Di samping (membuka) Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC), kita turut mengubah wad bukan Covid-19 bagi menempatkan pesakit yang telah disahkan positif di tahap satu hingga tiga,” katanya dalam temu bual bertajuk ‘Rahsia Perlis Menghadapi dan Menangani Wabak Covid-19’ secara dalam talian menerusi laman Facebook anjuran Medical Mythbusters Malaysia pada Sabtu.

Katanya, berdasarkan pemantauan yang dilakukan, berlaku peningkatan kes Covid-19 dalam kalangan individu yang berisiko tinggi terutama pada musim-musim perayaan.

“Individu yang dijangkiti seperti ibu, ayah yang sudah berumur selain mempunyai penyakit dan masalah kesihatan lain seperti darah tinggi dan obes. Mereka (pesakit) mengalami tahap jangkitan Covid-19 yang serius,” katanya.

Berdasarkan makluman dari laman Facebook Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Perlis hari ini merekodkan satu kes positif dan kes kumulatif negeri itu kini sebanyak 622. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here