Home Koronavirus Astrazeneca penuhi komitmen hantar 6.4 juta dos vaksin Covid-19

Astrazeneca penuhi komitmen hantar 6.4 juta dos vaksin Covid-19

0
Astrazeneca penuhi komitmen hantar 6.4 juta dos vaksin Covid-19

KUALA LUMPUR – AstraZeneca pada Rabu menghantar 1,365,200 dos Vaksin Covid-19 AstraZeneca (ChAdOx1-S [Rekombinan]) ke Malaysia, menandakan kejayaan menyempurnakan komitmennya untuk membekalkan 6.4 juta dos vaksin di bawah Perjanjian Pembelian Lanjutan dengan kerajaan Malaysia.

Presiden AstraZeneca bagi Malaysia, Dr Sanjeev Panchal berkata, sehingga kini, lebih 9.2 juta dos vaksin AstraZeneca telah dihantar ke Malaysia melalui bekalan terus, COVAX dan sumbangan dari negara lain, bagi menyokong program vaksinasi negara.

AstraZeneca komited terhadap peranan kami dalam menyerahkan dos vaksin yang mengurangkan kemasukan ke hospital dan menyelamatkan nyawa.

“Memandangkan kemunculan Omicron dan cabaran dinamik yang dibawa oleh virus itu, kami akan terus menyokong kerajaan dan rakyat sepanjang perubahan pandemik itu,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

AstraZeneca telah membekalkan lebih 2.5 bilion dos Vaksin Covid-19 AstraZeneca kepada lebih 170 negara dengan kira-kira dua pertiga daripada dos tersebut ke negara berpendapatan rendah dan sederhana rendah. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here