Home Uncategorized Komuniti ragbi perlu tingkat disiplin putuskan rantaian Covid-19

Komuniti ragbi perlu tingkat disiplin putuskan rantaian Covid-19

0
Komuniti ragbi perlu tingkat disiplin putuskan rantaian Covid-19

KESATUAN Ragbi Malaysia (KRM) menasihati komuniti ragbi seluruh negara memastikan masing-masing berada pada tahap pematuhan tinggi prosedur operasi standard (SOP) susulan peningkatan kadar kes koronavirus (Covid-19) di seluruh negara pada masa ini.

Menurut Presiden KRM, Datuk Shahrul Zaman Yahya, biarpun KRM mengambil pendekatan proaktif menangguhkan beberapa kejohanan tempatan seperti Kejohanan Ragbi 7 Sebelah Kebangsaan, Piala Agong hingga ke Jun tahun depan, namun penularan wabak itu pada masa ini menuntut komuniti sukan itu lebih lagi berdisiplin.

“Pada peringkat kejohanan tempatan KRM telah bertindak lebih awal menangguhkan semua pertandingan bagi memutuskan rantaian pandemik ini.

“Cuma pada masa ini juga berlangsung beberapa aktiviti seperti latihan skuad 7 sebelah kebangsaan, saingan liga negeri dan perlawanan persahabatan yang memerlukan setiap pihak mematuhi SOP ditetapkan Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara sebelum ini.

“Namun dengan peningkatan mendadak kadar kes sejak kebelakangan ini, KRM juga menasihati ahli-ahli gabungan untuk menangguhkan sementara sebagai aktiviti ragbi di peringkat negeri sehingga penularan wabak ini berjaya dikawal,” katanya kepada Sinar Harian.

Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Tan Sri Mohamad Norza Zakaria sebelum ini menasihati ahli-ahli gabungannya supaya menangguhkan dahulu sebarang aktiviti persatuan masing-masing berikutan peningkatan kes pandemik Covid-19 di negara.

Menurut Mohamad Norza, penangguhan bersifat sementara itu bagi membolehkan usaha memutuskan rantaian dan penularan Covid-19 ini dilakukan dengan lebih berkesan seterusnya dapat memastikan keselamatan dan kesihatan atlet serta pegawai berada dalam keadaan terpelihara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here