Home Uncategorized KKM aktifkan semula akaun khas Covid-19

KKM aktifkan semula akaun khas Covid-19

0
KKM aktifkan semula akaun khas Covid-19

KUALA LUMPUR – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ni, mengaktifkan semula akaun khas koronavirus (Covid-19), bagi membolehkan orang ramai menyalurkan sumbangan tunai kepada kementerian berkenaan dalam usaha membendung penularan wabak itu.

Ketua Setiausaha KKM, Datuk Seri Dr Chen Chaw Min berkata, susulan pengaktifan semula akaun khas itu, Kementerian Kewangan meluluskan kemudahan potongan cukai bagi sumbangan tunai ke akaun itu, selaras Subseksyen 44(6) Akta Cukai Pendapatan 1967.

Beliau menjelaskan KKM tidak melantik sebarang pihak atau ejen bagi melaksanakan kutipan sumbangan tunai bagi kementerian itu.

“Pengaktifan semula akaun khas itu berikutan permintaan pelbagai pihak yang ingin membuat sumbangan tunai kepada kementerian ini susulan peningkatan kes Covid-19 sejak akhir September lepas.

“Sumbangan tunai boleh disalurkan menerusi RHB Bank (nombor akaun: 2-66016-0002347-5) atas nama ‘Sumbangan Perubatan KKM’,” katanya dalam kenyataan hari ini.

KKM turut merakamkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada syarikat, badan bukan kerajaan (NGO) serta individu yang sudi tampil memberi sumbangan tunai kepada kementerian itu dalam usaha menangani pandemik itu.

Akaun Amanah Pembelian Alat Kelengkapan, Keperluan Perubatan, Kemudahan dan Perkhidmatan di Kemudahan Kesihatan KKM dilancarkan pada 23 Mac lepas, bagi membolehkan syarikat, NGO dan orang ramai untuk menyalurkan sumbangan bagi kegunaan barisan hadapan memerangi penularan Covid-19.

Pada 31 Mei, KKM menamatkan penerimaan sumbangan tunai berikutan penurunan kes positif Covid-19 dengan jumlah sumbang terkumpul sebanyak RM31,671,903.27.

Dr Chaw Min berkata, sehingga 30 September, sebanyak RM30,597,202.81 daripada jumlah sumbangan itu diluluskan untuk dibelanjakan oleh Jawatankuasa Akaun Amanah KKM bagi membeli alat kelengkapan perubatan seperti ventilator, infra-red thermometer, ultrasound, katil pesakit, patient monitor dan reagen untuk ujian Covid-19 serta proses penghantaran pegawai KKM ke Sabah.

Beliau berkata, baki sumbangan tunai akaun itu kini berjumlah RM1,074,700.46.

Sebarang pertanyaan dan pemakluman mengenai sumbangan tunai di bawah akaun amanah itu boleh menghubungi talian 03-88833111 atau melalui e-mel sumbangancovid19@moh.gov.my. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here