Home Uncategorized Cadang KM, exco sumbang sebulan gaji bantu rakyat Pulau Pinang

Cadang KM, exco sumbang sebulan gaji bantu rakyat Pulau Pinang

0
Cadang KM, exco sumbang sebulan gaji bantu rakyat Pulau Pinang

GEORGETOWN – Pemuda Gerakan Pulau Pinang mencadangkan semua Exco Kerajaan Negeri termasuk Ketua Menteri, Chow Kon Yeow menyumbangkan gaji mereka untuk membantu rakyat di Pulau Pinang yang terjejas akibat wabak koronavirus (Covid-19).

Jurucakapnya, Mohd Aswaad Jaafar berkata, kerajaan negeri harus bertanggungjawab penuh atas penularan wabak Covid-19 yang serius melanda negeri ini sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurutnya, kini Penjara Reman Pulau Pinang dan Penjara Jawi menjadi lokasi jangkitan terbaharu yang melibatkan banduan serta merisikokan kakitangan penjara selain turut menjejaskan ahli keluarga mereka.

“Kerajaan negeri harus bertanggungjawab atas pengabaian mereka. Sebagai pengerusi majlis keselamatan negeri, Kon Yeow dilihat tidak mengambil langkah respon yang tepat dan menyebabkan wabak itu menyebar dengan cepat.

“Ketua menteri dan semua exco negeri mesti menderma gaji satu bulan untuk membantu rakyat,” katanya menerusi satu kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, kerajaan negeri boleh menubuhkan tabung dana sumbangan untuk rakyat Pulau Pinang bagi melawan Covid-19 atau memberikan bantuan relevan melalui pelbagai saluran lain.

Katanya, sekiranya wabak itu terus merebak di negeri ini dan lebih banyak orang terjejas, Kon Yeow dan ahli exco kerajaan negeri harus menyumbangkan gaji mereka untuk membantu rakyat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here