Home Rasuah Busters Surat Rasuah Busters: Enam tuntutan Politik #MalaysiaTanpaRasuah

Surat Rasuah Busters: Enam tuntutan Politik #MalaysiaTanpaRasuah

0
Surat Rasuah Busters: Enam tuntutan Politik #MalaysiaTanpaRasuah

Kepada Ahli-Ahli Parlimen Yang Dihormati

#RasuahBusters bersama lebih 400 gabungan meneruskan misi membawa transformasi nilai melalui inisiatif POLITIK #MalaysiaTanpaRasuah dengan membawa Enam Tuntutan yang akan dibentangkan oleh BERSIH 2.0, Gabungan Bertindak Malaysia (GBM), Center to Combat Corruption & Cronysm, Transparency International Malaysia (TI-M), Institute for Democracy and Economic Affairs (IDEAS) dan Undi18.

Enam tuntutan tersebut adalah seperti berikut:-

1. Pelaksanaan dan sokongan penuh ke atas Pelan Antirasuah Nasional (NACP).

2. Mempercepatkan pembentangan dan perlaksanaan Akta Pembiayaan Dana Politik.

3. Memastikan kebebasan dan ketelusan institusi, antaranya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Jabatan Peguam Negara.

4. Memperkenal dan mengadakan Pilihan Raya Pecat sebagai alternatif segera kepada Akta Anti Lompat Parti.

5. Pelaksanaan dan pemerkasaan Undi18.

6. Melaksanakan reformasi Parlimen.

Pihak #RasuahBusters bersama gabungan, berharap Yang Berhormat sekalian akan turut bersama membawa hasrat rakyat dengan bergerak ke arah implementasi Enam Tuntutan di bawah POLITIK #MalaysiaTanpaRasuah, sebagai usaha memastikan transformasi perundangan, struktur institusi dan tadbir urus negara dapat dicapai.

Kami berkeyakinan penuh bahawa sinergi pihak kepimpinan negara bersama kepakaran dan pengalaman rakan gabungan #RasuahBusters yang sekian lama membawa inisiatif reformasi struktur negara adalah suatu kelebihan. Perbincangan aspek kajian, maklum balas awam dan komunikasi, membabitkan semua pihak diharap akan membuahkan hasil yang bermanfaat demi rakyat dan negara ini daripada segenap sudut dalam tempoh masa yang lebih singkat. Oleh itu, enam tuntutan tersebut akan dapat direalisasikan.

Ketulusan khidmat Yang Berhormat di peringkat Parlimen ditambah komitmen kami di peringkat rakyat, untuk menjadikan Enam Tuntutan ini satu kenyataan merupakan antara langkah awal untuk kita bersama mengubah landskap politik negara menjadi lebih baik.

Justeru, susulan bagi tuntutan dan pelancaran ini, kami mengharapkan pertemuan dan perbincangan lanjut dapat diadakan bersama Yang Berhormat sekalian dari semasa ke semasa agar proses pemulihan negara di peringkat reformasi politik ini dapat dimulakan dengan segera untuk mencapai matlamat yang dicitakan bersama.

DITANDATANGANI

Datuk Hussamuddin Yaacub

#RasuahBusters

Dr Muhammad Mohan

Transparency International Malaysia

Tricia Yeoh

Institute for Democracy and Economic Affairs (IDEAS)

Thomas Fann

BERSIH 2.0

Badlisham Baharin

Gabungan Bertindak Malaysia (GBM)

Cynthia Gabriel

Center to Combat Corruption & Cronyism (C4)

Tharma Pillai

Undi18

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here