Home Rasuah Busters Sikap tidak peduli faktor rasuah semakin berkembang: Johan Jaaffar

Sikap tidak peduli faktor rasuah semakin berkembang: Johan Jaaffar

Sikap tidak peduli faktor rasuah semakin berkembang: Johan Jaaffar

SHAH ALAM – Sikap tidak peduli menyebabkan rasuah semakin berkembang kata, Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar.

Beliau turut menyifatkan rasuah kini sudah menjadi barah dalam masyarakat dan melahirkan kebimbangan terhadap masa depan negara.

“Perkara yang paling buruk ialah orang menjadi tidak peduli dan sikap tidak peduli inilah yang menyebabkan rasuah berkembang.

“Kecuali kita mengambil perspektif yang berbeza mengenai masalah ini, saya rasa kita akan menghadapi beberapa masalah serius di masa depan.

“Lebih penting lagi, isu-isu yang berkaitan dengan ketelusan dan integriti, sistem nilai, dan nilai-nilai yang ditanamkan dalam semua agama dan kepercayaan di antara kaum kini menganggap rasuah sebagai biasa,” katanya.

Beliau berkata demikian menerusi program bertajuk ‘Corruption: A Deadly Virus’ yang akan disiarkan secara langsung menerusi platform media sosial @realchunwai pada Jumaat.

Program bual bicara dengan kerjasama Asia News Network (ANN) itu dikendalikan bekas Penasihat Kumpulan Star Media Group Berhad, Datuk Seri Wong Chun Wai

Turut serta sebagai panelis dalam program tersebut ialah Pengerusi Lembaga Pengarah Kumpulan Karangkraf, Datuk Dr Hussamuddin Yaacub.

Pada 16 Januari lalu, Hussamuddin melancarkan kempen atau gerakan yang dinamakan sebagai Sinar Untuk Malaysia #NilaiMoralKarakterBangsa bagi membanteras gejala rasuah dan membina semula negara.

Ia merupakan satu gerakan reformasi moral dari rakyat untuk rakyat dan negara, tanpa sebarang agenda politik.

Dalam pada itu, Johan berkata, hanya dengan keazaman politik yang tinggi mampu menjayakan sebarang inisiatif untuk membanteras rasuah di negara ini.

“Kita juga harus ingat bahawa keazaman politik akhirnya sangat penting untuk kejayaan inisiatif apa pun.

“Kita boleh membuat banyak desakan, kita boleh memanfaatkan sokongan semua pihak dan pelbagai pertubuhan bukan kerajaan dan individu tertentu, tetapi akhirnya, jika inisiatif ini tidak disokong, ia tidak akan pergi jauh. Oleh itu, kita telah melihatnya sebelum ini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here