Home Rasuah Busters Majoriti anak muda tekad mahu keluar mengundi

Majoriti anak muda tekad mahu keluar mengundi

0
Majoriti anak muda tekad mahu keluar mengundi
Ahmad Farhan

SHAH ALAM – Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) menyifatkan gelombang keterujaan anak muda yang pertama kali mahu mengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) sangat tinggi.

Presidennya, Ahmad Farhan Rosli berkata, beberapa kajian yang dibuat oleh badan pemikir dan universiti mendapati kumpulan anak muda berusia antara 18 hingga 25 tahun mewakili lebih 1.5 juta pengundi begitu bersemangat untuk keluar mengundi.

Menurutnya, satu kajian daripada sebuah universiti tempatan menyatakan bahawa 61.7 peratus golongan muda hendak turun mengundi dengan apa jua cara sekali pun.

“Kita memahami bahawa terdapat kekangan untuk pulang dan sebagainya, namun mereka anak muda tetap berusaha mencari ikhtiar untuk pulang mengundi.

“Keputusan mahu pulang mengundi ini dibuat setelah memikirkan kepentingan masa depan negara bukan untuk sehari dua tetapi untuk tempoh lima tahun akan datang.

“Malah bagi mahasiswa, ia juga satu perkara yang sangat penting untuk diambil kira terutama selepas mereka tamat pengajian dan akan memasuki era pekerjaan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi tetamu rancangan Kompas Rasuah Busters Edisi Khas PRU-15 bertajuk ‘PRU15: Mahasiswa Harus Ambil Tahu’ yang disiarkan secara langsung di semua platform digital Sinar Harian pada Selasa yang dihoskan Asmaliza Mansor.

Ahmad Farhan berkata, tidak dinafikan faktor keterbukaan dan perubahan kerajaan yang berlaku pada 2018 dilihat telah memberi sedikit sebanyak ruang untuk media lebih bebas sekali gus membuatkan golongan muda ingin terlibat dengan pelbagai aktiviti mahasiswa.

Tambahnya, anak muda mulai sedar tentang kuasa yang diberikan oleh negara kepada golongan remaja untuk digunakan sebaiknya dalam memilih pemimpin yang berwibawa.

Malah katanya, perkara-perkara seumpama itu sebenarnya memberi kesedaran buat anak muda untuk bangkit memperjuangkan hak mereka.

“Kami sendiri tidak menyangka bahawa program yang dianjurkan baru-baru ini iaitu Forum Peranan Mahasiswa Dalam PRU15, tontonan secara langsung mencecah hampir 3,000 orang.

“Meskipun tajuk ini nampak berat tetapi ramai yang datang dan kami terkejut dengan sambutan baik anak muda terhadap program penting ini.

“Ia menunjukkan bahawa anak muda sudah sedar bahawa mereka ini penting dalam suasana politik semasa, tidak menafikan keterbukaan yang lebih terutama pengaruh daripada media sosial,” katanya.

Beliau berkata, pada PRU14, masih tidak ada media sosial seperti TikTok, malah Twitter juga belum meluas digunakan.

Namun pada masa ini katanya, perkembangan sihat di media sosial dapat menyaksikan penampilan wajah-wajah generasi baharu dalam iklim demokrasi negara, selain keyakinan anak muda juga sebenarnya diperoleh daripada pengaruh rakan-rakan yang sudah terlibat dengan politik.

Jelasnya, semua itu mewujudkan suasana baharu dalam kalangan orang muda untuk sama-sama terlibat dan sama-sama sedar, bukan lagi sekadar menjadi penonton.

Menerusi satu hantaran sahaja di media sosial menurutnya, ia mampu untuk menjadi tular apabila menyedari suara mereka lebih didengari kerana bersifat kolektif.

“Sekiranya orang ramai masih melihat seolah-olah anak muda tidak mengambil tahu, ia merupakan satu stigma yang perlu diperbetulkan.

“Mereka bukan tidak mahu ambil tahu tetapi kadang-kadang mereka ini tidak diberi pendedahan yang bersifat adil, selain kadang kala anak muda melihat pendedahan yang dilakukan oleh parti politik itu bersifat berat sebelah iaitu kepentingan buat satu-satu kelompok tertentu.

“Tetapi apabila pendedahan itu dilakukan oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan media yang bersifat bebas atau maklumat diperoleh daripada rakan-rakan, maka mereka ini sebenarnya mahu mengambil tahu tentang dunia politik negara,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here