Home Rasuah Busters Korupsi politik boleh membunuh dari dalam

Korupsi politik boleh membunuh dari dalam

Korupsi politik boleh membunuh dari dalam

RASUAH politik boleh membunuh dari dalam, manakala ahli politik hanya memenuhkan ruang sahaja.

Presiden Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot), Brigadier Jeneral (Bersara) Datuk Mohamed Arshad Raji berkata, sekiranya pemimpin negara mempunyai harga diri, mereka seharusnya menganggap Indeks Persepsi Rasuah Antarabangsa (CPI) 2020, yang menyaksikan Malaysia berada di tangga ke-57 baru-baru ini sebagai cabaran untuk melakukan pembaharuan dan mengambil tindakan agar pemerintahan di Malaysia dilihat bersih.

Justeru katanya, kempen Sinar Rasuah Busters tepat pada masanya kerana korupsi yang berlaku di Malaysia ketika ini memberi impak kepada ekonomi negara.

“Ini kerana laporan Persidangan Perdagangan dan Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCTAD) baru-baru ini yang menyatakan Malaysia menyaksikan penurunan pelaburan langsung asing (FDI) sebanyak 68 peratus yang mendadak kepada AS$ 2.5 bilion sahaja yang merupakan penurunan terbesar di Asia Tenggara.

“Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) kita untuk tahun 2020 telah menguncup 5.6 peratus dan kita sudah berada dalam kemelesetan tanpa cahaya di hujung terowong,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, pelantikan menteri Kabinet yang terdiri daripada 70 orang, ditambah dengan ahli Parlimen yang mengisi jawatan sebagai ketua syarikat berkaitan kerajaan (GLC) serta agensi lain oleh ahli politik dilihat tidak menunjukkan prestasi yang bagus.

Mengulas mengenai kempen tersebut, Mohamed Arshad berkata, ia bukan sahaja melawan rasuah malah turut menentang korupsi dalam bentuk kronisme, nepotisme, penyelewengan dan perlindungan.

Katanya, bentuk korupsi tersebut sering digunakan untuk meletakkan individu yang salah ke dalam sesuatu jawatan atau kedudukan bagi memperoleh kuasa dan pengaruh.

“Kenaikan pangkat ke pejabat tinggi tidak dapat dilakukan dengan kronisme, nepotisme dan perlindungan.

“Orang yang tidak berkelayakan yang memegang jawatan tinggi akan mengakibatkan pengawasan pekerja bawahan yang kurang memuaskan serta mereka mempunyai pandangan jauh yang buruk selain bertindak balas apabila suatu kejadian berlaku dan bukannya proaktif,” katanya.

Beliau juga berharap tiada korupsi akan berlaku bagi mendapatkan vaksin yang berkesan dan selamat kerana ia melibatkan kos berbilion ringgit.

“Pegawai dalam perundingan perolehan mestilah jujur ​​dan berintegriti yang tidak dapat dipertikaikan kerana kesepakatan palsu dalam pembelian vaksin mungkin berlaku dan ada kemungkinan korupsi boleh berlaku,” katanya.

Pada 16 Januari lalu, Pengerusi Lembaga Pengarah Kumpulan Karangkraf, Datuk Dr Hussamuddin Yaacub melancarkan kempen yang dinamakan sebagai Sinar Untuk Malaysia #NilaiMoralKarakterBangsa bagi membanteras gejala rasuah dan membina semula negara.

Ia merupakan satu gerakan reformasi moral dari rakyat untuk rakyat dan negara, tanpa sebarang agenda politik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here