Home Rasuah Busters Enam tuntutan kepada PM perlu dilaksana segera

Enam tuntutan kepada PM perlu dilaksana segera

0
Enam tuntutan kepada PM perlu dilaksana segera
Nurhayati

SHAH ALAM – Enam tuntutan kepada kerajaan melalui Nota Kepada Perdana Menteri ke-10 (PMX), Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu diberi perhatian dan dilaksanakan secepat mungkin meskipun setiap cadangan pembaharuan tersebut perlu diimplementasikan secara berperingkat melalui proses perundangan tertentu.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Sinar Untuk Malaysia (#RasuahBusters), Nurhayati Nordin berkata, perkara berkenaan sewajarnya segera dibincangkan dan diputuskan dalam Parlimen dengan kadar segera kerana sekiranya lewat bakal memberi kesan terhadap kedudukan Perdana Menteri dan kestabilan kerajaan itu sendiri.

“Sebahagian besar daripada tuntutan tersebut bukanlah perkara baharu yang diutarakan oleh rakan gabungan Rasuah Busters sejak beberapa tahun lalu. Ini bermakna dengan kehendak politik serius maka reformasi yang dituntut akan boleh dilaksanakan dalam tempoh terdekat.

“Perkara itu harus segera dibangkitkan, dibincangkan dan diputuskan dalam Parlimen dengan segera kerana sebarang kelewatan akan memprejudiskan kedudukan Perdana Menteri dan kestabilan kerajaan itu sendiri.

“Kita akan berhadapan dengan enam lagi Pilihan Raya Negeri (PRN) dalam masa terdekat. Respons segera terhadap pindaan peraturan dan peruntukan berkaitan tuntutan berkenaan akan memberi impak besar kepada kerajaan,” katanya kepada Sinar Harian pada Khamis.

Menurut Nurhayati, rakyat akan menilai sama ada kerajaan benar-benar memberi komitmen untuk memerangi rasuah dan memperbaiki tadbir urus atau ia hanya janji manis politik semata-mata.

Jelas beliau, Pasukan Rasuah Busters memahami bahawa reformasi institusi tersebut memerlukan sokongan banyak pihak.

Bagaimanapun, beliau yakin terhadap aspirasi Perdana Menteri untuk membanteras rasuah telah pun disambut baik oleh rakyat selain Pasukan Rasuah Busters juga terbuka untuk berkolaborasi bersama masyarakat sivil dengan kerajaan.

“Keduanya, ia perlu sokongan rakan politik untuk pindaan tersebut difahami dan dijayakan.

“Kepimpinan dan kebijaksanaan Perdana Menteri diharapkan dapat menilai keutamaan dan ‘low hanging-fruits’ untuk memastikan tuntutan tersebut dilaksanakan dengan proses yang sah, tepat dan cepat,” jelasnya.

Dalam pada itu, Nurhayati berkata, pasukan Rasuah Busters akan meneruskan advokasi kemasyarakatan di pelbagai peringkat ekosistem bermula keluarga, komuniti, pemegang taruh sehingga ke peringkat kepimpinan.

Menurut Nurhayati, Rasuah Busters juga akan bersama mana-mana ahli-ahli Parlimen secara merentas parti yang mendukung aspirasi dengan melakukan pelbagai kerjasama.

“Kerjasama itu melibatkan perbincangan, bertukar pandangan, perkongsian kajian-kajian yang telah dilakukan oleh rakan gabungan Rasuah Busters dan apa sahaja mekanisme yang dirasakan sesuai untuk melancarkan proses reformasi institusi tersebut berlangsung,” ujarnya.

Jelas beliau, Rasuah Busters mengamalkan tata kerja dua hala dalam setiap gerak kerja, pertemuan dan sidang perbincangan meja bulat serta sebagainya akan diteruskan dengan pelbagai pihak agar kesedaran dan literasi awam tentang kepentingan reformasi perundangan dapat dipertingkatkan.

Menurutnya, perkara yang dilakukan Rasuah Busters adalah penting untuk memberi gambaran terhadap impak jangka pendek dan panjang terhadap penggubalan undang-undang berkaitan.

“Gerakan rakyat ini membuka ruang Rasuah Busters berdepan mutli-tahap governan (tadbir urus) dalam kerangka latar belakang masyarakat yang berbeza kaedah pendekatannya,” jelasnya.

Justeru, Nurhayati berkata, kerangka dan pendekatan secara ‘top down’ dan ‘bottom up’ yang dilaksanakan Rasuah Busters adalah kaedah holistik yang akan terus dibuat secara kolaboratif bersama rakan gabungan berdasarkan kepakaran dan segmen pasaran masing-masing.

“Dengan kaedah kesedaran yang dibawakan oleh Rasuah Busters melalui parameter sistem yang tersusun dan bersasar ini maka jangkauan rakyat dalam dan luar sub sistem yang ada di negara ini akan dapat dicapai dengan lebih efektif dan berimpak.

“Pembelajaran polisi sama ada disampaikan secara langsung dan tidak langsung diharap akan meresapi sistem kepercayaan rakyat bahawa rasuah itu adalah musuh halus dan licik.

“Di mana rasuah itu harus diperangi oleh setiap rakyat dengan penggembelengan sumber daya daripada setiap lapisan masyarakat bermula di peringkat kepimpinan politik hinggalah ke akar umbi,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here