Home Koronavirus WHO keluarkan laporan jejak global asal usul Covid-19

WHO keluarkan laporan jejak global asal usul Covid-19

0
WHO keluarkan laporan jejak global asal usul Covid-19

GENEVA – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Selasa mengeluarkan laporan mengenai asal usul Covid-19 selepas penyelidikan bersama dengan China berhubung isu termasuk bagaimana virus itu merebak dan penyelidikan akan datang di pelbagai negara.

Penyelidikan selama 28 hari bermula 14 Januari hingga 10 Februari di Wuhan, China itu dilakukan 34 pakar WHO dan China, lapor Agensi Berita Xinhua.

Menurut laporan itu, ‘kemungkinan besar’ Covid-19 mula merebak melalui rantaian produk makanan/sejuk beku dan ‘sangat tidak mungkin’ virus bermula melalui insiden makmal.

Pakar juga mengemukakan beberapa cadangan untuk penyelidikan akan datang: membangunkan pangkalan data maklumat yang komprehensif, melakukan penyelidikan retrospektif dan sistematik lebih lanjut mengenai kes-kes terdahulu dan kemungkinan penyebar virus, dan menganalisis faktor rantaian sejuk beku yang mungkin mencetus dan menularkan penyakit.

China percaya penyelidikan bersama akan memainkan peranan positif untuk memupuk kerjasama global dalam mengesan asal usul Covid-19, kata jurucakap Kementerian Luar China pada Selasa.

Pada hari sama, WHO turut mengadakan taklimat kepada negara anggota mengenai laporan tersebut.

Semasa taklimat, anggota pasukan bersama WHO-China, Liang Wannian menyatakan bahawa penyelidikan asal usul Covid-19 di China menjadi sebahagian kajian global dan merupakan langkah pertama.

Semua kesimpulan dan cadangan dalam laporan ini berdasarkan perspektif global, dan penyelidikan akan datang tidak akan terbatas pada kawasan tertentu, tambah Liang.

Meskipun proses mencari punca virus itu masih berjalan, bukti dan data yang disertakan dalam laporan ini masih memberikan gambaran penting mengenainya.

Sebagai contoh, pasukan ‘telah mengkaji data daripada kajian yang diterbitkan oleh pelbagai negara yang mencadangkan pengiraan awa’ kes Covid-19, menurut laporan itu.

Dapatan kajian menunjukkan bahawa ‘sesetengah sampel yang disyaki positif dikesan lebih awal daripada kes pertama di Wuhan, menunjukkan kemungkinan tersilap pengiraan di negara lain’ dan laporan itu menambah, ‘apa yang pasti, penting bagi menyiasat kemungkinan peristiwa yang lebih awal’.

Penjejakan asal usul Covid-19 adalah mengenai sains, dan harus dilakukan bersama oleh saintis di seluruh dunia, kata Ketua Misi China ke PBB di Geneva, Chen Xu.

Penyelidikan bersama ini akan memainkan peranan positif dalam mempromosikan penjejakan asal usul penyakit itu di banyak negara dan wilayah di seluruh dunia, dan memberikan panduan saintifik bagi membolehkan masyarakat dunia lebih memahami virus ini, tambah Chen.- Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here