Home Koronavirus Varian Omicron kini dikesan di UK, Jerman, Itali

Varian Omicron kini dikesan di UK, Jerman, Itali

0
Varian Omicron kini dikesan di UK, Jerman, Itali

ANKARA – United Kingdom (UK) pada Sabtu mengumumkan dua kes varian Omicron dikesan di negara ini, lapor Agensi Anadolu.

“Kami telah dimaklumkan oleh @UKHSA (Agensi Keselamatan Kesihatan UK) mengenai dua kes varian Omicron. Kedua-dua kes itu dikaitkan dan terdapat kaitan dengan perjalanan ke negara di selatan Afrika,” kata setiausaha negara untuk kesihatan dan penjagaan sosial, Sajid Javid, di Twitter.

Kedua-dua individu itu kini menjalani kuarantin kendiri.

“Kami juga menambah Malawi, Mozambique, Zambia dan Angola ke dalam senarai merah perjalanan, berkuat kuasa jam 4 pagi Ahad dan mereka yang pulang dari negara-negara terlibat dalam tempoh 10 hari lalu perlu menjalani kuarantin dan melakukan ujian PCR.

“Jika anda layak untuk suntikan penggalak, sekarang adalah masa untuk mendapatkannya,” katanya.

Minggu ini, saintis Afrika Selatan mengumumkan telah menemukan varian Omicron yang mempunyai beberapa mutasi yang mungkin membawa risiko jangkitan semula. Varian yang sama turut dikesan di Botswana serta Hong Kong.

Pada Jumaat, Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengisytiharkan ia sebagai varian yang membimbangkan dinamakan Omicron.

Beberapa negara di seluruh dunia telah menyekat penerbangan dari beberapa negara di selatan Afrika termasuk Afrika Selatan, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Lesotho dan Eswatini.

Selain itu, kes jangkitan melibatkan varian Omicron turut dilaporkan dikesan di Jerman (dua kes) dan Itali (satu kes) pada Sabtu. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here