Home Koronavirus Vaksin Pfizer tiba di Sandakan

Vaksin Pfizer tiba di Sandakan

0
Vaksin Pfizer tiba di Sandakan

SANDAKAN – Vaksin Pfizer-BioNTech tiba di Sandakan pada Sabtu untuk petugas yang akan melaksanakan fasa pertama Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan 2021 di daerah ini.

Ketua Polis Daerah Sandakan, Asisten Komisioner Mohd Azhar Hamin yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sandakan berkata, vaksin tersebut dihantar melalui jalan darat sejauh 226 kilometer dari Kota Kinabalu pada jam 8.35 pagi Sabtu dan tiba di Telupid di sini kira-kira 10.45 pagi.

“Kemudian, pasukan daripada Ibu Pejabat Polis Daerah Sandakan dan Hospital Duchess of Kent (HDOK) Sandakan ke Telupid untuk membawa vaksin tersebut ke Sandakan (jarak Telupid-Sandakan kira-kira 120 km).

“Pasukan tiga pegawai polis dan enam anggota serta empat petugas HDOK bergerak dari Telupid pada jam 11.35 pagi dan tiba di HDOK kira-kira 1.10 tengah hari. Vaksin terus disimpan di dalam sebuah bilik simpanan di HDOK dengan kawalan ketat polis,” katanya ketika ditemui di sini pada Sabtu.

Mohd Azhar turut berterima kasih kepada pengguna jalan raya yang memahami tugas polis dan hospital dalam melancarkan penghantaran vaksin ke HDOK.

Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan 2021 peringkat negeri akan dilancarkan oleh Ketua Menteri Sabah, Datuk Hajiji Mohd Noor, yang akan menjadi penerima pertama vaksin itu di Sabah pada 4 Mac ini. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here