Home Koronavirus Utamakan vaksin Covid-19 kepada institusi kehakiman, perundangan

Utamakan vaksin Covid-19 kepada institusi kehakiman, perundangan

0
Utamakan vaksin Covid-19 kepada institusi kehakiman, perundangan

SHAH ALAM – Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) menggesa kerajaan supaya memberikan keutamaan pemberian vaksin Covid-19 kepada institusi kehakiman dan pentadbiran undang-undang negara.

Setiausaha Agung Gerakan, Mak Kah Keong berkata, keutamaan itu juga perlu diberikan kepada hakim sesyen, majistret, jurubahasa dan pentadbiran undang-undang lantikan persekutuan.

“Saya secara rendah diri menggesa supaya beri keutamaan pemberian vaksin kepada pegawai undang-undang yang berkhidmat di setiap negeri.

“Difahamkan kebanyakan kakitangan kerajaan lantikan negeri dan tempatan telahpun menerima suntikan vaksin walaupun perkhidmatan mereka bukan ‘essential’,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Dalam pada itu, beliau berkata, walaupun pegawai undang-undang dan jurubahasa mahkamah bukan dikategorikan sebagai petugas barisan hadapan, namun mereka tetap bertugas sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Dalam program vaksinasi fasa dua ini, mereka sekali lagi tercicir walaupun Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakar pada awal Jun lalu menyatakan akan memberi keutamaan kepada mereka,” katanya.

Tambah Kah Keong, Jabatan Kesihatan Negeri baru-baru ini memaklumkan pegawai-pegawai berkenaan hanya akan diberi vaksin pada waktu fasa tiga iaitu fasa populasi umum.

Jelasnya, tiga Pusat Pemberian Vaksin (PPV) akan dibuka bagi pekerja sektor perkilangan bermula 10 Julai di negeri Melaka.

“Adakah bermaksud pekerja kilang-kilang ini telah diberikan keutamaan daripada pegawai dan kakitangan undang-undang dan kehakiman?

“Setelah lebih satu tahun pandemik, perkhidmatan kehakiman dan perundangan tetap beroperasi dan pujian harus diberikan kepada mereka kerana mematuhi segala prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Saya percaya sesiapa yang terlibat dalam sistem pengadilan jenayah tidak seharusnya dikelaskan dalam bidang tidak ‘essential’ dan terus tercicir dalam pemberian vaksin,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here