Home Koronavirus Tempahan vaksin AstraZeneca dibuka kepada warga emas Ahad ini

Tempahan vaksin AstraZeneca dibuka kepada warga emas Ahad ini

0
Tempahan vaksin AstraZeneca dibuka kepada warga emas Ahad ini

KUALA LUMPUR – Pusingan kedua tempahan pengambilan vaksin AstraZeneca secara sukarela khusus untuk warga emas berusia 60 tahun ke atas akan dibuka bermula 23 hingga 26 Mei ini.

Mereka yang berminat boleh mendaftar melalui http://vaksincovid.gov.my bermula 12 tengah hari, 23 Mei, demikian menurut ciapan Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar menerusi akaun Twitternya.

Beliau berkata, pendaftaran tempahan itu dibuka untuk penduduk di Lembah Klang, Pulau Pinang, Johor, Kuching dan Miri di Sarawak.

Pusingan pertama pendaftaran untuk vaksinasi AstraZeneca dibuka pada 2 Mei, menyaksikan keseluruhan 268,000 slot habis ditempah dalam tempoh tiga jam dua puluh minit pendaftaran tempahan dibuka.

Khairy yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi sebelum ini dilaporkan berkata, fasa kedua pendaftaran vaksinasi AstraZeneca dibuka khusus kepada warga emas berusia 60 tahun ke atas bermula 23 hingga 26 Mei, manakala mereka yang di bawah umur 60 tahun adalah pada tarikh berikutnya.

Beliau berkata, fasa kedua tempahan itu juga memberi keutamaan kepada mereka yang berada dalam senarai menunggu selepas mendaftar ketika pusingan pertama tempahan vaksin secara sukarela.

Malaysia dijangka menerima 1.1 juta dos vaksin AstraZeneca pada akhir bulan ini melalui kemudahan pelan peruntukan vaksin Covid-19 global (Covax).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here