Home Koronavirus Sinovac berkesan terhadap varian Delta

Sinovac berkesan terhadap varian Delta

0
Sinovac berkesan terhadap varian Delta

SATU kajian penyelidikan yang dilakukan bagi mengkaji 2 dos vaksin Covid-19 untuk Sindrom Pernafasan Akut Teruk Koronavirus 2 (SARs-CoV-2) di Guangzhou, China baru-baru ini terbukti berkesan terhadap varian Delta yang boleh mengancam nyawa di seluruh dunia.

Pakar epidemiologi di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Guangzhou, Zhong Nanshan mendapati 2 dos vaksin mencapai 59 peratus efikasi (6 daripada 10 pesakit) menentang varian Delta; 70.2 peratus efikasi (7 daripada 10 pesakit) dalam kategori penyakit respiratori sederhana dan 100 peratus efikasi terhadap kes teruk.

Ini bermakna vaksin lebih berkesan terhadap Covid-19 pada tahap sederhana berbanding Covid-19 ringan.

Berdasarkan maklumat tersebut, hasil kajian didapati melebihi nilai ambang efikasi 50 peratus sepertimana yang ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bagi mana-mana vaksin.

Kajian dilakukan terhadap 628 peserta yang meliputi 153 pesakit varian Delta Covid-19 dan 475 kontak rapat kes di bandar tersebut yang berusia 18 hingga 59 tahun.

Didapati 10 pesakit adalah tahap kritikal, 6 bergejala teruk, 105 bergejala sederhana manakala 32 lagi bergejala ringan.

Bagi mengkaji keberkesanan menentang varian Delta, pengkaji memilih dua jenis vaksin yang terhasil dari sebahagian atau keseluruhan struktur virus yang telah dimatikan atau dilemahkan untuk diberikan kepada pesakit, iaitu vaksin CoronaVac keluaran Sinovac Biotech Ltd dan vaksin SARS-CoV-2 keluaran China National Biotec Group.

Keberkesanan vaksin ditentukan menerusi rekabentuk kajian kawalan kes (ujian negatif) iaitu kaedah popular bagi menilai efikasi vaksin. Ia juga digunapakai dalam program vaksinasi secara besar-besaran di tanah besar China.

Tahap jangkitan Covid-19 ditentukan berdasarkan pemerhatian terhadap pesakit. Pesakit yang tidak mempunyai simptom luaran diklasifikasikan sebagai pesakit Covid-19 tanpa gejala.

Bagi pesakit yang mengalami gejala pernafasan seperti demam dan mempamerkan simptom yang menyerupai pneumonia pula dikategorikan sebagai pesakit Covid-19 sederhana.

Pesakit dengan indeks oksigenasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here