Home Koronavirus Sabah terima 12,000 dos vaksin Covid-19 Pfizer Biontech

Sabah terima 12,000 dos vaksin Covid-19 Pfizer Biontech

0
Sabah terima 12,000 dos vaksin Covid-19 Pfizer Biontech

KOTA KINABALU – Sabah akan menerima 12,000 dos vaksin Covid-19 Pfizer BioNTech pada Khamis yang merupakan penghantaran ketujuh selepas penghantaran pertama vaksin itu pada 25 Februari lepas bagi fasa pertama Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan.

Difahamkan kumpulan ketujuh vaksin itu dijadual tiba melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu petang Khamis.

Pengarah Kesihatan Negeri Sabah, Datuk Dr Christina Rundi berkata, setakat Rabu, Sabah telah menerima lebih 100,000 dos vaksin Covid-19 Pfizer BioNTech dan daripada jumlah itu lebih 79,000 dos vaksin telah diberikan kepada penduduk di negeri itu.

“Bagi memastikan program imunisasi ini berjalan lancar, penghantaran vaksin Covid-19 dijalankan secara berkala dan teratur mengikut jadual yang telah disusun rapi oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Perancangan dan penjadualan yang teratur ini membolehkan kita untuk memperbaiki kekurangan sedia ada dan siap siaga untuk meneruskan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan fasa kedua nanti dijadual bermula 17 April ini,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Sambutan Bulan Pemakanan Malaysia peringkat negeri Sabah di sini pada Khamis.

Pada Rabu, Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah, Datuk Masidi Manjun dilaporkan berkata, seramai 45,038 orang telah menerima dos pertama vaksin Covid-19 Pfizer BioNTech di negeri ini manakala 34,439 orang lagi telah melengkapkan dua dos suntikan vaksin mereka. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here