Home Koronavirus PRU15: Tiada laluan khas Covid-19 di pusat mengundi – KJ

PRU15: Tiada laluan khas Covid-19 di pusat mengundi – KJ

0
PRU15: Tiada laluan khas Covid-19 di pusat mengundi – KJ
Khairy melambai tangan kepada pelajar yang hadir pada Program Selangkah ke Menara Gading dan Townhall Ikon Malaysia bersama Khairy Jamaluddin di UiTM Puncak Alam di sini pada Rabu.

KUALA SELANGOR – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akur keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung ketiadaan laluan khas pembuangan undi bagi individu positif Covid-19 pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, beberapa peringkat perbincangan diadakan antara kementeriannya dan SPR sebelum ini.

“Kita tidak boleh ada laluan khas untuk pesakit positif Covid-19,” katanya pada sidang akhbar ketika menjawab mengenai kegelisahan pengundi tentang kemungkinan terpaksa membuang undi dengan mereka dijangkiti virus itu.

Khairy sebelum itu hadir pada Program Selangkah ke Menara Gading dan Townhall Ikon Malaysia bersama Khairy Jamaluddin di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Puncak Alam di sini pada Rabu.

Menurut Khairy, laluan khas itu tidak dilaksanakan kerana mengambil kira beberapa kekangan antaranya sumber, ruang dan tenaga kerja.

Jelas beliau, semua SOP mengenai individu pesakit Covid-19 seperti yang telah diumumkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Noor Hisham Abdullah.

Sebelum ini, KKM telah menggariskan langkah-langkah untuk pesakit Covid-19 mengundi, namun tidak disebut mengenai aliran segera, lorong atau zon mengundi di dalam pusat.

Keperluan digariskan termasuk penutupan wajib bagi pengundi yang dijangkiti Covid-19 apabila membuang undi di pusat mengundi.

Kementerian juga menggesa pengundi lain supaya memakai topeng ketika berada di pusat mengundi dan di kawasan sesak.

Pengundi positif Covid-19 tidak dibenarkan menaiki pengangkutan awam termasuk perkhidmatan e-hailing untuk keluar mengundi.

Pengundi ini juga mesti pulang terus ke rumah untuk meneruskan kuarantin mereka selepas membuang undi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here