Home Koronavirus Program ‘outreach’ kesan penduduk tercicir vaksin dilaksana semula

Program ‘outreach’ kesan penduduk tercicir vaksin dilaksana semula

0
Program ‘outreach’ kesan penduduk tercicir vaksin dilaksana semula

JELEBU – Program ‘outreach’ vaksinasi bagi mengenal pasti penduduk yang tercicir menerima suntikan vaksin Covid-19 di Kuala Lumpur dan Putrajaya akan dilaksana semula dalam masa terdekat, kata Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Jalaluddin Alias.

Beliau berkata, tumpuan diberikan kepada penduduk di kawasan yang merekodkan kes Covid-19 melebihi 500 kes dalam tempoh dua minggu lalu terutamanya di kawasan Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

“Sekiranya ada peningkatan 500 kes Covid-19, kami akan hantar vaksinasi secara bergerak (mobile). Jadi, mana-mana warga kota yang berusia 18 tahun ke atas belum mendapatkan vaksin mereka boleh segera ke lokasi outreach berkenaan nanti.

“Pada awalnya program itu sudah dihentikan, namun saya ada mengadakan perbincangan bersama Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Shahidan Kassim agar mewujudkan semula program berkenaan bagi mengekang penularan Covid-19,” katanya.

Jalaluddin yang juga Ahli Parlimen Jelebu berkata demikian kepada pemberita selepas menghadap Undang Luak Jelebu Datuk Maarof Mat Rashad di Balai Undang Luak Jelebu, Kuala Klawang pada Isnin.

Beliau berkata, walaupun tahap vaksinasi dalam kalangan penduduk di Kuala Lumpur dan Putrajaya melebihi 170 peratus hasil data diperoleh kementerian berkenaan, maklumat jumlah lebih terperinci diperlukan bagi memudahkan peralihan fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Katanya, perkara itu dibincangkan dalam mesyuarat pasca Jawatankuasa Koordinasi dan Pengurusan Covid-19 baru-baru ini bagi membolehkan dua wilayah berkenaan beralih ke Fasa Dua PPN dalam tempoh terdekat. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here