Home Koronavirus PKRC bersepadu untuk wanita di Kampus USM

PKRC bersepadu untuk wanita di Kampus USM

0
PKRC bersepadu untuk wanita di Kampus USM

KOTA BHARU – Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) Kampus Universiti Sains Malaysia (USM), Kubang Kerian, di sini akan ditukar kepada status berpesadu yang dilengkapi katil klinikal bagi merawat pesakit wanita.

Pengarah PKRC Kelantan, Dr Mohd Zurairie Mohd Zubir berkata, pusat yang sebelum ini digunakan untuk merawat pesakit lelaki itu akan kembali diaktifkan pada Khamis ini.

“Dengan aktifnya PKRC Kampus USM ini, ia akan menjadi PKRC Bersepadu yang keempat di Kelantan selepas Tanjung Chat (Kota Bharu), Gelanggang Seni (Kota Bharu) dan Tanah Merah,” katanya ketika ditemui semasa menerima sumbangan Pizza sempena sambutan Hari Kemerdekaan yang disampaikan oleh Pertubuhan Gabungan Bantuan Bencana NGO Malaysia (BBNGO) di PKRC Tanjung Chat di sini, pada Selasa.

Penyerahan disempurnakan oleh kakitangan BBNGO, Mohd Hanafi Daud.

Menurutnya, sebanyak 50 buah katil klinikal dan 150 katil biasa bagi merawat pesakit yang ditempatkan di PKRC USM itu nanti.

Katanya, pada Rabu beliau akan turun padang untuk memberikan taklimat kepada para petugas berkaitan gerak-kerja di pusat berkenaan nanti.

Dr Mohd Zurairie berkata, menariknya PKRC USM ini mendapat kerjasama penuh daripada pihak Hospital USM yang akan membekalkan kakitangan untuk membantu melancarkan penugasan merawat pesakit Covid-19 nanti.

“Dengan kerjasama ini nanti dapat meringankan beban para petugas kesihatan.

“Saya berharap para pertugas barisan hadapan akan kekal bersemangat untuk melaksanakan amanah ini dengan sebaik mungkin dalam usaha membebaskan negara dari jangkitan pandemik Covid-19,” katanya.

Menurutnya, sehingga hari ini 16 PKRC di seluruh negeri telah diaktifkan dalam membantu merawat pesakit Covid-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here