Home Koronavirus Persatuan Farmasi Antarabangsa bimbang inisiatif tidak patenkan vaksin

Persatuan Farmasi Antarabangsa bimbang inisiatif tidak patenkan vaksin

0
Persatuan Farmasi Antarabangsa bimbang inisiatif tidak patenkan vaksin

GENEVA – Persatuan Farmasi Antarabangsa bimbang mengenai inisiatif untuk tidak mempatenkan vaksin Covid-19 bagi mengatasi kekurangan bekalan global.

Menurut Ketua Pengarah Persekutuan Pengilang dan Persatuan Farmasi Antarabangsa, Thomas Cueni, ia boleh menjejaskan kualiti, kerana banyak pengeluar lain mungkin tidak mempunyai teknologi yang mencukupi.

Cueni menyarankan agar negara-negara kaya berkongsi dos vaksin dengan negara miskin.

“Pada pagi ini, saya mengadakan perbincangan dengan salah satu pengeluar terbesar di India dan mereka menyatakan kebimbangan bahawa fokus tunggal kepada tidak mempatenkan vaksin.

“Tindakan ini memandang rendah akan kepentingan jaminan kualiti dan kawalan kualiti. Pemindahan teknologi adalah sesuatu yang dibina secara bertahun-tahun.

“Kita melihatnya baru-baru ini, ia dapat dipercepatkan, tetapi kepantasan itu antara pengeluar yang sudah mempunyai pengalaman dan kapasiti lebih 20 tahun serta berpengalaman menghasilkan bukan hanya satu juta atau dua juta tetapi kapasiti ratusan juta dos.

“Saya mesti mengatakan bahawa saya sangat kecewa melihat negara-negara kaya dan saya tinggal di sebuah negara kaya, Switzerland yang menyimpan vaksin, menyelesaikan program vaksinasi mereka melebihi populasi rentan yang ada, tidak bersedia berkongsi dos.

“Sebagai contoh, Presiden Macron menyuarakan mengenainya, tetapi saya belum pernah melihat Perancis berkongsi dos dalam skala yang sangat besar.

“Oleh itu, kita benar-benar perlu melihat lebih banyak perpaduan antara negara-negara kaya.

“Kita perlu mengatasi halangan perdagangan, di situlah WTO (Organisasi Perdagangan Dunia) dapat memainkan peranan besar.

“Kita perlu menangani kecekapan rantaian bekalan,” tegasnya.

Kenyataan itu adalah sebahagian daripada perdebatan mengenai perlindungan harta intelek, pusat mengangkat hak paten, hak cipta dan perlindungan hak reka bentuk perindustrian bagi membantu meluaskan pengeluaran dan penggunaan vaksin yang ketika ini kekurangan bekalan. – Astro Awani

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here