Home Koronavirus Pengembara, kontak rapat kuarantin buat ujian Covid-19 untuk pelepasan

Pengembara, kontak rapat kuarantin buat ujian Covid-19 untuk pelepasan

0
Pengembara, kontak rapat kuarantin buat ujian Covid-19 untuk pelepasan

KUALA LUMPUR – Semua pengembara dan kontak rapat yang sedang menjalani kuarantin wajib hari kelima dan ke atas serta telah lengkap vaksinasi Covid-19 akan menjalani ujian Tindak Balas Berantai Polimerase Masa Nyata (RT-PCR) bermula pada Sabtu.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, mereka yang tidak mengambil vaksin atau tidak lengkap vaksinasi Covid-19 dan sedang menjalani kuarantin wajib hari kelapan dan ke atas juga boleh menjalani ujian RT-PCR bermula pada Sabtu.

“Sekiranya keputusan ujian pengesanan Covid-19 individu terbabit negatif, mereka akan diberi Pelepasan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian pada Isnin ini,” katanya dalam kenyataan pada Sabtu.

Pada Jumaat, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan Pengurangan Tempoh Kuarantin Wajib Pengembara dari luar negara serta Perintah Pengawasan dan Pemerhatian bagi Kontak Rapat berkuat kuasa 18 Oktober ini.

Menerusinya, individu yang telah lengkap vaksinasi Covid-19 akan menjalani tempoh kuarantin selama tujuh hari manakala mereka yang tiada atau tidak lengkap vaksinasi Covid-19 perlu menjalani tempoh kuarantin selama 10 hari.

Khairy menjelaskan mereka yang terlibat dalam pengurangan tempoh kuarantin bermula Isnin ini adalah mana-mana warganegara, pemastautin tetap Malaysia, ekspatriat atau kor diplomatik atau mana-mana orang asing lain yang dibenarkan oleh Ketua Pengarah Imigresen memasuki Malaysia dari luar negara.

Turut terlibat, kontak rapat kepada kes positif Covid-19 serta individu yang diberi perintah pengawasan dan pemerhatian oleh pegawai diberi kuasa contohnya mereka yang pulang dari kawasan berisiko tinggi berlaku penularan jangkitan seperti yang diumumkan kerajaan.

Khairy berkata, garis panduan sedia ada yang berkaitan masih terpakai dan orang awam diingatkan untuk mematuhi garis panduan yang ditetapkan.

Beliau berkata, kegagalan untuk mematuhi Perintah Pengawasan dan Pemerhatian itu merupakan satu kesalahan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988. – Bernama

With the shortened quarantine period coming into effect on Monday 18 Oct, those currently under quarantine & have done seven days can do their PCR tests starting today. If you are negative you will be released on Monday & will not need to quarantine for 14 days. pic.twitter.com/zB0cEXwK5Q

— Khairy Jamaluddin (@Khairykj) October 16, 2021

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here