Home Koronavirus Pelbagai inisiatif dilaksana percepat proses vaksinasi di negeri

Pelbagai inisiatif dilaksana percepat proses vaksinasi di negeri

0
Pelbagai inisiatif dilaksana percepat proses vaksinasi di negeri

KUALA LUMPUR – Pelbagai inisiatif dilaksanakan oleh kerajaan-kerajaan negeri dalam mempercepatkan proses vaksinasi di negeri masing-masing, bagi memastikan semua kumpulan masyarakat tidak ketinggalan mendapat suntikan vaksin Covid-19.

Malah, inisiatif juga dilaksanakan oleh pelbagai institusi, yang turut serta membantu memudahkan pemberian vaksin kepada golongan sasar.

Di Kelantan, Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM), Kubang Kerian mengambil inisiatif memberikan suntikan vaksin kepada hampir 300 orang kurang upaya (OKU) dengan menggunakan kaedah suntikan statik yang bertujuan memudahkan proses vaksinasi kepada golongan istimewa itu.

Pengarah Kampus Kesihatannya, Profesor Dr Shaiful Bahari Ismail berkata, menerusi kaedah itu, golongan OKU akan menerima suntikan dalam keadaan duduk di kerusi tanpa perlu bergerak, di mana keseluruhan proses mengambil masa kira-kira 30 minit (termasuk 15 minit dalam tempoh pemerhatian).

“Hanya petugas kesihatan iaitu doktor dan jururawat, bergerak memberi vaksin dari satu kerusi ke kerusi masing-masing.

“Bagi sesi dos pertama ini, mereka perlu masuk ke dewan bagi membolehkan konsultasi mengenai vaksin Covid-19 disampaikan untuk pemahaman mereka, namun bagi dos kedua pula, mereka akan disuntik melalui kaedah pandu lalu sahaja,” katanya pada Program Outreach Vaksinasi Covid-19 di pusat pemberian vaksin khas (SPPV) Kampus Kesihatan USM pada khamis.

Di Kedah, pembukaan pusat pemberian vaksin (PPV) mega di Amanjaya Sports Arena yang mula beroperasi esok, dijangka mempercepatkan lagi kadar pemberian vaksin kepada penduduk di daerah Kuala Muda, seterusnya mencapai imuniti kelompok menjelang akhir Oktober ini.

Pengarah Task Force Imunisasi Covid-19 (CITF) Daerah Kuala Muda yang juga Pegawai Daerah Kuala Muda Abdullah Hashim berkata, program yang mendapat kerjasama daripada ProtectHealth Corporation Sdn Bhd itu, turut melibatkan dua lagi institusi kesihatan iaitu Murshida Medical Centre dan Poliklinik An-Nisa selaku Health Care Organiser (HCO).

“PPV mega ini beroperasi dari jam 8.30 pagi hingga 8.30 malam dan sebanyak 5,000 dos suntikan akan diberikan dalam sehari, yang akan dilaksanakan secara berperingkat.

“PPV mega ini tidak menerima mereka yang tanpa janji temu, justeru penerima vaksin dinasihatkan mengikuti waktu janji temu yang telah ditetapkan bagi mengelakkan kesesakan di PPV ini, sebarang pertanyaan mengenai program vaksinasi ini boleh hubungi bilik gerakan daerah di talian 019-3701276,” katanya pada sidang media khas sempena pembukaan PPV itu pada Khamis.

Sementara itu, di Pulau Pinang, urusetia Program Outreach Vaksinasi Bergerak Seberang Perai Tengah (SPT) Mohd Fadhil Fahmi Zaini berkata, kesedaran dalam kalangan masyarakat terutamanya warga emas dilihat begitu positif, berikutan peningkatan kehadiran golongan tersebut ke PPV bergerak itu.

Beliau berkata, perkembangan itu sedikit sebanyak dapat memberi impak yang positif kepada masyarakat, dalam usaha membendung penularan pandemik Covid-19 dalam komuniti.

“Justeru tindakan yang proaktif dari agensi berkaitan termasuk Jabatan Penerangan serta ejen Basmi Covid-19 di peringkat komuniti, dalam menyampaikan maklumat tentang keberkesanan vaksin turut dipergiat dari semasa ke semasa,” katanya sambil menambah pihaknya akan melakukan vaksinasi dari rumah ke rumah bagi golongan warga emas dan OKU terlantar.

Dalam pada itu, Exco Infrastruktur dan Pengangkutan Pulau Pinang, Zairil Khir Johari dalam kenyataan pada Khamis, berharap Program Vaksinasi Industri Pembinaan (CIVac) dapat disegerakan dalam masa terdekat bagi memastikan pekerja sektor pembinaan menerima vaksin Covid-19.

Beliau berkata, program CIVac Wilayah Utara yang dijadual berlangsung bermula pada Khamis di Sunway Carnival Convention Centre Seberang Jaya, telah ditunda selama seminggu.

Selain itu, Zairil berkata, jumlah vaksin yang diberikan kepada 30,000 pekerja sektor pembinaan di Pulau Pinang tidak mencukupi dan perlu ditambah dalam fasa akan datang kerana mengikut data Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) terdapat seramai 47,950 pekerja pembinaan di negeri itu.

Di Perak, Program Mobilisasi Vaksin Komuniti (MOVAK) akan diperluaskan masing-masing di sembilan kawasan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri ini bagi mempercepatkan suntikan vaksin untuk masyarakat orang asli, OKU dan warga emas.

Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Integrasi Nasional dan Masyarakat Sivil negeri,. Datuk Abdul Yunus Jamahri berkata, Parlimen terbabit ialah Parit Buntar, Bagan Serai, Parit, Kuala Kangsar, Kampar, Pasir Salak, Tanjong Malim, Beruas dan Bagan Datuk manakala kawasan DUN pula ialah Bota, Manong, Kuala Kurau, Selinsing, Kampar, Tualang Sekah, Kampung Gajah, Sungkai dan Pantai Remis

“Sasaran program ini melibatkan masyarakat komuniti berkelompok pelbagai kaum di kawasaan bandar, pinggir bandar dan ladang yang berdaftar dengan MySejahtera,” katanya dalam sidang akhbar selepas melancarkan bas bergerak MOVAK di Sekolah Jenis Kebangsan (SJKC) Yu Chai Kuala Kurau pada Khamis. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here