Home Koronavirus Pelajar sambung belajar luar negara boleh daftar vaksin di MySejahtera

Pelajar sambung belajar luar negara boleh daftar vaksin di MySejahtera

0
Pelajar sambung belajar luar negara boleh daftar vaksin di MySejahtera

PUTRAJAYA – Pelajar-pelajar yang mendapat peluang melanjutkan pelajaran di luar negara, kini boleh mendaftar untuk vaksinasi awal di aplikasi MySejahtera.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, ciri baharu khas telah diperkenalkan di ‘Helpdesk’ aplikasi MySejahtera, bagi memudahkan permohonan vaksinasi golongan tersebut.

“Ciri baharu ini telah dikemas kini dalam aplikasi MySejahtera dan boleh diakses oleh pengguna bermula 28 Jun.

“Permohonan vaksinasi awal yang dihantar, akan diproses oleh sistem dalam masa 10 hari dan statusnya boleh disemak selepas tempoh tersebut, di laman vaksinasi aplikasi MySejahtera pemohon,” katanya pada sidang akhbar perkembangan PICK di sini pada Rabu.

Khairy yang juga Menteri Sains, Teknologi, dan Inovasi berkata, permohonan perlu disertakan bersama dengan dokumen sah, yang boleh menyokong permohonan vaksinasi awal mereka.

Beliau berkata, dokumen yang sama juga, perlu dibawa ke pusat pemberian vaksin (PPV) ketika hadir bagi janji temu untuk pengesahan.

Khairy menambah, pengenalan ciri terbaharu itu adalah untuk memastikan kelancaran urusan kumpulan pelajar, yang perlu memenuhi syarat vaksinasi sebelum dibenarkan masuk ke negara lain untuk memulakan atau meneruskan pembelajaran, di pusat pengajian masing-masing.

Bagaimapun katanya, permohonan untuk perjalanan ke luar negara bagi tujuan pekerjaan, perubatan ke luar negara, sakit kritikal dan lain-lain, masih perlu dihantar ke permohonan@vaksincovid.gov.my.

Sementara itu, pada sidang akhbar yang sama Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan menggunakan peranti pintar dan ‘pulse oxymeter’ di semua Pusat Penilaian Covid-19 (CAC), bagi mempertingkat kecekapan dalam pemantauan pesakit Covid-19 yang menjalani Pemerhatian dan Pemantauan Di Rumah (HSO).

“Peranti pintar itu adalah alat untuk memantau pesakit supaya tidak keluar dari rumah atau tempat pengasingan.

“‘Pulse oximeter’ (dikenali di pasaran sebagai oximeter) pula, untuk mengukur kadar oksigen seseorang,” katanya.

Oximeter katanya akan menunjukkan bacaan kadar oksigen sama ada normal (95 – 100 peratus) atau kadar oksigen rendah (bawah 95 peratus). – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here