Home Koronavirus MASkargo berjaya bawa masuk kumpulan pertama vaksin Covid-19

MASkargo berjaya bawa masuk kumpulan pertama vaksin Covid-19

0
MASkargo berjaya bawa masuk kumpulan pertama vaksin Covid-19

KUALA LUMPUR – Anak syarikat kargo Malaysia Aviation Group (MAG), MABkargo Sdn Bhd (MASkargo) pada Ahad berjaya menerbangkan kumpulan pertama vaksin Covid-19 ke Malaysia.

Lebih 300,000 dos vaksin Pfizer BioNTech diangkut menggunakan pesawat penumpang Airbus 330-300 dengan kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, Kementerian Pengangkutan, Kementerian Kesihatan, Pfizer dan DHL Express.

Bercakap mengenai peristiwa bersejarah itu, Ketua Pegawai Eksekutif MAG, Kapten Izham Ismail berkata, kumpulan penerbangan itu bangga dapat berkhidmat untuk negara dalam misi yang amat penting ini ketika rakyat Malaysia dan penduduk berharap dapat menerima suntikan dos di bawah program vaksinasi nasional.

“Sebagai syarikat penerbangan negara, kami menggalas tanggungjawab untuk membawa vaksin secara serius kerana kejayaan program vaksinasi ini adalah kunci dalam membantu negara mencapai pemulihan ekonomi dan kewangan,” katanya dalam satu kenyataan.

Walaupun sangat berpengalaman dalam menangani masa dan item yang sensitif terhadap suhu, Izham berkata, kumpulan itu masih bekerja keras bagi memastikan segalanya berjalan lancar.

“Tenaga kerja mahir kami dan infrastruktur yang mencukupi adalah titik penting dalam memastikan pengendalian, pengangkutan dan pengedaran vaksin Covid-19 yang selamat dan bersih ke Malaysia atau mana-mana bahagian dunia,” katanya.

Pengedaran vaksin Covid-19 melibatkan protokol pengangkutan dan keselamatan yang sangat berkoordinasi untuk memastikan penghantarannya selamat ke pusat vaksinasi utama.

MASkargo telah melakukan simulasi langsung dan perjalanan percubaan semasa penerbangan berjadual antarabangsa dan domestik sebagai persediaan untuk pelbagai jenis vaksin, yang masing-masing mempunyai keperluan logistik yang berbeza di Malaysia.

“Kami berpuas hati bahawa misi hari ini berjaya diselesaikan, dengan sokongan padu daripada kementerian dan rakan kongsi masing-masing.

“Kami menantikan misi serupa di masa depan, memanfaatkan rangkaian pengangkutan dan kepakaran global kami yang meluas dalam memastikan penghantaran vaksin Covid-19 yang berjaya,” tambah Kapten Izham. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here