Home Koronavirus Masih awal lepasi kemuncak jangkitan Omicron: Khairy

Masih awal lepasi kemuncak jangkitan Omicron: Khairy

0
Masih awal lepasi kemuncak jangkitan Omicron: Khairy

KUALA LUMPUR – Kadar kebolehjangkitan (Rt) Covid-19 di Malaysia berada pada tahap 1.06 pada Ahad iaitu menurun 0.02 berbanding kadar 1.08 Rt yang dilaporkan, Sabtu lepas.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar menerusi ciapan di akaun Twitter berkata, walaupun nilainya terus menurun namun masih terlalu awal untuk menyatakan bahawa Malaysia telah melepasi kemuncak jangkitan Omicron dengan 96 peratus kes aktif Covid -19 pulih di rumah dan kapasiti perkhidmatan hospital kini dalam keadaan terkawal.

“Rt harian kita terus menurun kepada 1.05. Terlalu awal untuk menyatakan kita telah melepasi kemuncak jangkitan Omicron. Sebanyak 96 peratus kes aktif pulih di rumah dan kapasiti hospital adalah terkawal.

“Jika trend ini berterusan, ia akan diikuti dengan pembukaan sepenuhnya sempadan dan kelonggaran langkah-langkah domestik yang lain,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam kemas kini di media sosialnya berkata Perak merekodkan nilai Rt tertinggi iaitu 1.32, diikuti Labuan (1.27), Sarawak (1.24) dan Terengganu (1.22).

Malaysia merekodkan 24,466 kes baharu Covid-19 pada Ahad dengan hanya 105 kes dalam kategori tiga, empat dan lima, manakala 24,361 kes kategori satu dan dua. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here