Home Koronavirus Kerjasama jayakan fasa kedua vaksin Covid-19

Kerjasama jayakan fasa kedua vaksin Covid-19

0
Kerjasama jayakan fasa kedua vaksin Covid-19

CAMERON HIGHLANDS – Kebersamaan semua pihak termasuk agensi kerajaan dan swasta diperlukan untuk menjayakan proses pendaftaran Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan fasa kedua yang masih rendah khususnya dalam kalangan penduduk luar bandar.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, kekangan dihadapi untuk penerima fasa kedua ini turut membabitkan warga emas, orang kelainan upaya (OKU) dan masyarakat orang asli di luar bandar yang sememangnya memerlukan bantuan ramai pihak untuk menjayakannya.

“Semalam kita mendapat laporan peratusan dalam fasa kedua masih rendah. Jabatan Penerangan turun padang untuk menerangkan kepentingan mendaftar di aplikasi MySejahtera dan klinik kesihatan selain mendaftarkan mereka secara manual.

“Tetapi kita dapati kita kena lipatgandakan usaha lagi khasnya di luar bandar termasuk orang asli. Kita juga tidak boleh harap mereka mendaftar dalam MySejahtera sahaja, kerana ada kawasan luar bandar yang terletak di gunung-ganang serta kurang liputan Internet,” katanya selepas program Jelajah Malaysia Prihatin hari ini.

Beliau berkata, kerajaan memang ada perancangan untuk menaik taraf dan membina menara komunikasi baharu melalui Pelan Jalinan Digital Negara (Jendela), tetapi ia mengambil masa sementara pengambilan vaksin perlu dilaksanakan.

Justeru, katanya, semua pihak perlu membantu memainkan peranan dalam pendaftaran fasa kedua di bawah Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan ini agar peratusannya terus meningkat menjelang permulaan program yang bakal bermula pada April ini.

Menurutnya, program imuninasi ini berskala besar yang memerlukan bantuan banyak pihak termasuk Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dalam memastikan rangkaian dan capaian kelajuan Internet yang lebih baik untuk masyarakat luar bandar.

“Ia merupakan satu program yang sangat besar untuk seluruh rakyat Malaysia. Anda kena bayangkan macam pilihan raya. Setiap orang perlu diimunkan dalam masa pendek,” katanya.

Beliau percaya, walaupun peratusan pendaftaran fasa kedua ini rendah, namun penglibatan semua pihak termasuk Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) mampu mengubahnya untuk terus meningkat dan akan diatasi sebelum ke fasa ketiga.

Sementara itu, Ahli Parlimen Cameron Highlands Ramli Mohd Nor dalam sidang media yang sama berkata masyarakat Orang Asli tidak perlu takut atau risau akan suntikan vaksin kerana ianya selamat demi kesihatan mereka dalam berdepan pandemik Covid-19.

“Saya seru kepada masyarakat Orang Asli seluruh negara, prihatinlah, jangan takut dan ambillah vaksin. Mungkin ada pihak yang menakutkan mereka, konon tidak boleh beranak dan akan mati, ketepikan semua itu kerana ia dakyah yang tiada bukti kukuh,” katanya.

Terdahulu dalam majlis di Dewan Kampung Orang Asli Sungai Ruil itu, Saifuddin meluangkan masa kira-kira dua jam bersama-sama komuniti masyarakat Orang Asli sambil memberi penerangan serta penjelasan berkaitan usaha kerajaan dalam memerangi pandemik Covid-19. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here