Home Koronavirus Kerajaan digesa tangguh beri kelonggaran sekatan: MMA

Kerajaan digesa tangguh beri kelonggaran sekatan: MMA

0
Kerajaan digesa tangguh beri kelonggaran sekatan: MMA

SHAH ALAM- Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) mendesak kerajaan untuk menangguhkan kelonggaran sekatan untuk penerima vaksin dua dos lengkap sehingga kes berjaya dikurangkan dengan ketara.

Presidennya, Profesor Datuk Dr Subramaniam Muniandy berkata, sebarang keputusan untuk kelonggaran sekatan mesti disokong dengan bukti saintifik yang mencukupi.

Menurutnya, ini kerana sebilangan negeri di fasa dua menunjukkan peningkatan dalam kes Covid-19.

“Kerajaan harus menghentikan penekanan terhadap jumlah kes. Yang penting ialah penggunaan katil hospital dan keadaan unit rawatan rapi (ICU) di negara ini. Kita tidak akan mendapat sifar kes Covid-19 dalam masa terdekat.

“Namun, dengan peningkatan kadar vaksinasi, kes-kes yang serius tidak lama lagi akan menurun pada akhir bulan.

“Kami berharap agar pemerintah memberikan pembaharuan mengenai tahap positif dan status penggunaan katil dan ICU di setiap negeri kerana ini akan menjadi petunjuk yang lebih bermakna selain daripada kes-kes baharu setiap hari,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Mengulas lanjut, beliau berkata, ia penting untuk memberitahu orang ramai mengenai kapasiti katil dan status ICU di negeri masing-masing.

“Kami juga berharap akan ada kemas kini mengenai status vaksinasi semua yang berada dalam kategori berisiko tinggi di bawah Fasa Dua Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan,” ujarnya.

Tambahnya, sebarang kelonggaran larangan juga mesti mengambil kira kumpulan berisiko tinggi.

“Ia termasuk rumah jagaan, pekerja kilang dan pembinaan, pengawal keselamatan, pembersih, pelajar perubatan dan pekerja migran tanpa dokumen yang belum diberi vaksin,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here