Home Koronavirus Kad fizikal sah sementara peroleh sijil digital MySejahtera

Kad fizikal sah sementara peroleh sijil digital MySejahtera

0
Kad fizikal sah sementara peroleh sijil digital MySejahtera

KUALA LUMPUR – Kad peringatan vaksin (VRC) yang diterima di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) selepas lengkap dua dos vaksin adalah sah sementara MySejahtera menyelesaikan isu kemas kini sijil digital vaksin Covid-19.

Pharmaniaga melalui kenyataan pada Ahad memaklumkan, penerima vaksin Sinovac yang lengkap dua dos vaksin tetapi belum mendapat sijil digital akan menikmati keistimewaan sama dalam penggunaan kad vaksin itu.

Menurut Pharmaniaga, kad peringatan vaksin merupakan prasyarat untuk proses pendaftaran vaksin yang ditetapkan oleh Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional (NPRA).

“Penggunaan VRC diwajibkan oleh Jawatankuasa Khas Penyediaan Vaksin COVID19 (JKJAV) semasa proses vaksinasi kerana mengandungi maklumat penting seperti tarikh vaksinasi dan vaksin yang diterima,” katanya kenyataan tersebut.

Menurut JKJAV dalam pengumuman yang dibuat pada 23 Julai lalu, individu yang belum mendapat sijil digital dalam aplikasi MySejahtera mereka boleh menggunakan VRC sebagai bukti penuh status vaksinasi sehingga pasukan MySejahtera menyelesaikan isu tersebut.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin telah mengarahkan pasukan MySejahtera untuk menyelesaikan semua masalah berkaitan kemas kini sijil digital dalam masa seminggu.

Justeru, Pharmaniaga mengingatkan, individu yang tidak memiliki telefon pintar, sama ada mereka yang tidak mahir secara teknikal atau yang tinggal di kawasan terpencil, adalah sangat penting bagi mereka untuk menjaga kad vaksinasi fizikal mereka dengan selamat.

Ini kerana, ia adalah satu-satunya bukti bahawa mereka telah menerima vaksinasi lengkap.

“Dengan penjelasan ini, Pharmaniaga berharap ini dapat meredakan kebimbangan masyarakat terhadap isu tersebut.

“Kami juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan penghargaan kepada Kerajaan atas sokongan mereka membantu menyelesaikan masalah ini, dan juga orang ramai atas kesabaran mereka,” jelas kenyataan itu lagi. – Awani

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here