Home Koronavirus Jumlah kemasukan pesakit Covid-19 ke HTAR menurun lebih 50 peratus

Jumlah kemasukan pesakit Covid-19 ke HTAR menurun lebih 50 peratus

0
Jumlah kemasukan pesakit Covid-19 ke HTAR menurun lebih 50 peratus

SHAH ALAM, – Jumlah kemasukan harian pesakit Covid-19 untuk menerima rawatan di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang berkurangan lebih 50 peratus sejak seminggu lepas.

Pengarah HTAR, Dr Zulkarnain Mohd Rawi berkata, sebelum ini pihaknya menerima kira-kira 400 kes harian bagi pesakit Covid-19 untuk menerima rawatan, namun jumlahnya menurun kepada sekitar 170 pesakit sejak kebelakangan ini.

“Pesakit Covid-19 yang kini menerima rawatan di hospital berkurangan daripada lebih 1,000 pesakit dengan kemuncaknya pada Julai lepas. Setakat pukul 1 tengah hari tadi, pesakit sedia ada tidak sampai 900 orang. ‘Gelombang’ kemasukan pesakit di HTAR ini berlaku pada awal Julai sehingga pertengahan bulan lepas.

“Alhamdulillah kini jumlah (kemasukan pesakit) turun sejak minggu lepas. Susulan keadaan ini secara tidak langsung berlaku penurunan kepada pesakit kategori tiga ke atas untuk dimasukkan ke dalam wad,” katanya ketika dihubungi Bernama pada Selasa.

Beliau mengulas laporan media berhubung keadaan semasa di HTAR berikutan berlaku trend penurunan kemasukan pesakit Covid-19 sejak sebulan lepas dan paling ketara di Hospital Kuala Lumpur sejak seminggu lepas.

Dr Zulkarnain menjelaskan, penurunan kes kemasukan pesakit itu membuktikan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) mula membuahkan hasil dan keadaan di hospital berkenaan juga dalam situasi terkawal.

Katanya, sehingga pukul 1 tengah hari Isnin, pengisian katil bagi unit rawatan rapi (ICU) pesakit Covid-19 adalah sekitar 92 peratus. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here