Home Koronavirus Individu lengkap vaksin boleh melancong

Individu lengkap vaksin boleh melancong

0
Individu lengkap vaksin boleh melancong

PUTRAJAYA – Kebenaran rentas negeri bagi aktiviti pelancongan juga tertakluk kepada individu yang telah lengkap vaksinasi Covid-19.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) Datuk Seri Nancy Shukri berkata, pengumuman kebenaran rentas negeri oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Isnin merupakan khabar gembira yang telah lama dinantikan penggiat industri pelancongan bagi merancakkan kembali sektor pelancongan, seni dan budaya tempatan.

“Anak-anak di bawah umur 18 tahun boleh turut serta (melancong) bersama-sama ibu bapa atau penjaga masing-masing yang telah lengkap divaksinasi,” katanya dalam kenyataan hari ini berhubung kebenaran rentas negeri.

Menurutnya, MOTAC yang menyambut baik pengumuman itu melihat ia dapat menjamin kelangsungan hidup pekerja-pekerja dalam rantaian sektor berkenaan, yang telah lama terjejas akibat penularan pandemik Covid-19.

“Saya berharap dengan pelaksanaan pembukaan rentas negeri ini, ia boleh membantu dalam memulihkan kembali sektor pelancongan, seni dan budaya seterusnya dapat membina kembali kekuatan ekonomi negara,” katanya.

Ismail Sabri pada sidang media khas semalam memaklumkan kerajaan bersetuju membenarkan individu yang sudah lengkap vaksinasi Covid-19 melakukan pergerakan rentas negeri tanpa perlu mendapatkan kebenaran polis bermula hari ini.

Perdana Menteri turut mengumumkan yang rakyat Malaysia yang lengkap menerima vaksin Covid-19, dibenarkan melakukan perjalanan ke luar negara tanpa ‘MyTravelPass’ (MTP) Jabatan Imigresen juga berkuat kuasa Isnin.

Bagi memulihkan kembali sektor pelancongan, Nancy berkata, salah satu fokus yang digariskan dalam Pelan Pemulihan Pelancongan oleh MOTAC adalah dengan mengembalikan keyakinan pelancong terhadap tahap keselamatan di sesuatu destinasi pelancongan.

“MOTAC akan berusaha untuk memastikan sektor pelancongan negara mampu menjana semula pendapatan secara berterusan dan akan terus merangka kempen promosi yang lebih agresif dan strategik bagi merancakkan kembali sektor pelancongan negara,” katanya.

Nancy berkata, pengunjung yang ingin melakukan aktiviti pelancongan digalakkan menjalani ujian pengesanan Covid-19, sebelum memulakan perjalanan.

“Tindakan ini secara tidak langsung dapat membantu kerajaan untuk memutuskan rantaian serta mengawal penularan pandemik Covid-19 dalam kalangan masyarakat.

“Patuhilah segala prosedur operasi standard (SOP) yang dikeluarkan dari semasa ke semasa oleh Majlis Keselamatan Negara, Kementerian Kesihatan serta kementerian dan agensi yang berkaitan,” katanya. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here