Home Koronavirus Ibu, bapa, penjaga dibenarkan teman remaja vaksin

Ibu, bapa, penjaga dibenarkan teman remaja vaksin

Ibu, bapa, penjaga dibenarkan teman remaja vaksin

SHAH ALAM – Pasukan Petugas Khas Imunisasi Covid-19 Remaja (CITF-A) membenarkan sama ada ibu, bapa atau penjaga untuk menemani remaja yang mendapatkan vaksin sehingga ke stesen vaksinasi untuk melihat sendiri proses yang diberikan bermula 3 Oktober ini.

Timbalan Menteri Kesihatan 1, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata, seorang sahaja dibenarkan bagi stesen saringan suhu dan gejala, pendaftaran vaksinasi, kebenaran ibu bapa atau penjaga dan konsultasi serta pemberian vaksin.

Tambahnya, mereka diminta untuk menunggu di luar setelah selesai proses vaksinasi untuk memastikan kerusi yang disediakan di kawasan pemerhati mencukupi untuk remaja yang telah divaksinasi duduk dan diawasi.

“Selepas tamat tempoh pemerhatian antara 15 hingga 30 minit, remaja akan dikembalikan kepada jagaan ibu bapa atau penjaga,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Dalam pada itu, beliau berkata, individu yang menemani juga dibenarkan untuk merakam video suntikan ke atas remaja ketika proses vaksinasi dijalankan.

Menurut beliau, seperti amalan prosedur operasi standard (SOP) sebelum ini, petugas kesihatan (penyuntik) perlu menujukkan picagari vaksin yang diisi dengan sempurna kepada penerima.

“Semua petugas kesihatan dan dan sukarelawan yang terlibat diingatkan untuk menjalankan tugasan dengan penuh teliti dan bertanggungjawab,” ujarnya.

Mengulas lanjut, Dr Noor Azmi berkata, pihak CITF-A meneliti laporan yang diterima berkenaan insiden seorang remaja 12 tahun disuntik picagari kosong. Susulan kejadian tersebut, petugas tersebut telah diberhentikan daripada tugas pemberian vaksin di pusat pemberian vaksin Universiti Malaya (PPVUM) berkuatkuasa serta-merta.

“Kerajaan memandang serius insiden seperti ini dan akan mengambil tindakan sewajarnya bagi memastikan proses vaksinasi ini dilakukan dengan selamat dan sempurna.

“Keselamatan dan kesejahteraan penerima vaksin adalah menjadi keutamaan kami dan semua pengamal perubatan akan terus dipantau untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP),” jelasnya.

Pada masa sama, Dr Noor Azmi berkata, kerajaan berterima kasih kepada semua petugas kesihatan dan sukarelawan yang telah menjadi tulang belakang kepada kejayaan program vaksinasi selama ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here