Home Koronavirus EMA syor dua vaksin Covid-19 menentang Omicron

EMA syor dua vaksin Covid-19 menentang Omicron

0
EMA syor dua vaksin Covid-19 menentang Omicron
Gambar hiasan

THE HAGUE – Agensi Ubat Eropah (EMA) pada Khamis mengesyorkan penggunaan dua vaksin iaitu Pfizer/BioNTech dan Moderna bagi menentang varian Omicron.

Vaksin jenis Comirnaty Original/Omicron BA.1 (dari Pfizer/BioNTech) dan Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 (dari Moderna) akan dihantar kepada Suruhanjaya Eropah untuk mendapat kelulusan, sebelum ia digunakan pada individu berumur 12 tahun ke atas yang telah menerima dos vaksin primer terhadap Covid-19, lapor Xinhua.

Kajian menunjukkan bahawa vaksin itu boleh mencetuskan tindak balas imun yang kuat terhadap varian Omicron BA.1 dan strain Covid-19 asal pada mereka yang telah disuntik sebelum ini, menurut EMA.

Kesan sampingannya adalah sama seperti suntikan sebelum ini dan lazimnya ringan dan tidak berlanjutan.

“Apabila wabak ini berubah, EU berhasrat untuk memiliki rangkaian vaksin yang luas serta dapat disesuaikan dengan pelbagai varian supaya negara-negara anggota mempunyai pelbagai pilihan keperluan dan merancang strategi vaksinasi mereka.

“Ini merupakan elemen penting dalam strategi keseluruhan demi memerangi wabak itu kerana tidak mungkin kita mampu meramal bagaimana virus itu akan berubah pada masa depan dan varian mana yang akan disebarkan pada musim sejuk ini,” menurut EMA.

EMA kini sedang menyemak vaksin-vaksin lain untuk menentang subvarian Omicron BA.4 dan BA.5. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here