Home Koronavirus Dunia wanita warga emas gelap selepas kematian suami akibat Covid-19

Dunia wanita warga emas gelap selepas kematian suami akibat Covid-19

0
Dunia wanita warga emas gelap selepas kematian suami akibat Covid-19

LABUAN – Pada 3 November 2020, dunia Bong Siew Lan, 66, menjadi gelap setelah suaminya meninggal dunia akibat jangkitan Covid-19.

Suami wanita warga emas itu, Foo Kok Meng meninggal dunia di Hospital Labuan di sini, kira-kira dua bulan sebelum sempat menyambut hari lahirnya ke-66 tahun.

Pemilik kedai kopi itu bergantung kepada alat bantuan pernafasan (ventilator) ketika dirawat di dalam wad hospital berkenaan pada Oktober 2020, setelah disahkan positif Covid-19.

Ketika itu, Siew Lan, juga perlu menjalani tempoh kuarantin sebaik sahaja suaminya dimasukkan ke hospital.

Bagaimanapun, dia didapati negatif daripada jangkitan wabak itu.

“Saya tidak menyangka bahawa salah seorang daripada kami harus hidup sendirian begitu awal,” katanya kepada Bernama pada Jumaat semasa Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Alam Labuan, Rithuan Ismail berkunjung ke rumahnya untuk menyerahkan cek bernilai RM5,000 dari Tabung Bantuan Ihsan Kematian Covid-19.

Kok Meng merupakan antara 1,210 mangsa yang meninggal dunia akibat Covid-19, di Malaysia setakat Sabtu (14 Mac).

Sejarah jangkitan Covid-19 Kok Meng dikatakan bermula setelah beliau mengalami gejala batuk apabila pulang mengundi dalam Pilihan Raya Negeri Sabah pada 26 September tahun lalu.

Apabila keadaan batuknya semakin teruk, adik Siew Lan iaitu Ah Kam, 59, memaksa Kok Meng yang keberatan untuk mendapatkan rawatan itu masuk ke dalam kereta, lantas membawanya ke klinik swasta, sebelum menghantarnya ke hospital.

Pada 26 Oktober, pihak hospital memberitahu Siew Lan bahawa suaminya disahkan Covid-19.

Suaminya mengalami masalah pernafasan dan keadaan dirinya bertambah teruk dan terpaksa bergantung sepenuhnya kepada mesin ventilator.

Hati siapa yang tidak sedih apabila suami yang sedang menderita sakit, tidak dapat disentuh atau berada di sampingnya.

Begitulah nasib yang dialami Siew Lan yang terpaksa akur kerana mematuhi prosedur operasi standard bagi mengekang penularan Covid-19. Lebih menyedihkan, kesemua empat anak pasangan itu bekerja di Singapura.

Kini, Siew Lan hidup sendirian di rumah, kadangkala beliau merenung pada katil dan meja makan yang kosong.

Setiap sudut di dalam rumah itu mengimbau kembali kenangan indah Siew Lan bersama-sama suaminya dan memori itu membuatkanya terasa begitu pilu.

“Pada waktu malam, terasa amat sunyi. Saya tidak pernah tidur bersendirian sejak lebih 50 tahun lalu,” katanya.

Hakikatnya, bantuan daripada Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) dapat mengurangkan beban penerima, namun ia tidak semestinya membawa kebahagiaan.

Siew Lan merupakan penerima kedua dana bantuan Covid-19 itu dan menurut Rithuan, penerima (warga Malaysia) seterusnya akan dilakukan secara berperingkat. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here